Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Z médií

2. 9. 2022 14:35

Právo: Na ministerstvech vzniká nová krizová legislativa

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun na zahájení předsednictví ČR Radě EU, 1. 7. 2022
Ministr pro legislativu Michal Šalomoun na zahájení předsednictví ČR Radě EU, 1. 7. 2022
Ministerstvo vnitra ve spolupráci s dalšími resorty pracuje na přípravě nové krizové legislativy. Součástí mají být typové plány nejrůznějších situací, tak aby byl stát připraven na sucho a vysoké teploty a předcházel takovým požárům, jakým byl nedávný v národním parku České Švýcarsko.

„Ministerstvo vnitra zpracovává věcnou analýzu tzv. krizové legislativy, a to v úzké součinnosti s ostatními státními orgány. V nedávné době k tomu proběhlo dotazníkové šetření, jehož výsledky vnitro aktuálně vyhodnocuje,“ řekl Právu ministr pro legislativu Michal Šalomoun (piráti).

Vnitro chce předložit návrhy v průběhu roku 2023. Týkat se budou typových scénářů případné pandemie, povodní, sucha, masivních výpadků proudu, průmyslových havárií, kybernetických útoků a dalších. Vláda chce v té souvislosti zesílit cvičení na zvládání krizí mezi státem a soukromým sektorem a také se zasadit o systematickou přípravu občanů na krizové situace, zejména mladé generace, formou kurzů pro středoškoláky a dobrovolně pro veřejnost. Podpořit má i spolupráci mezi složkami integrovaného záchranného systému a obecní policií.

S návrhem legislativy vypomáhá také ministerstvo životního prostředí. „Navrhujeme zaměřit pozornost v oblasti krizové připravenosti na pomalu se rozvíjející krizové situace, jako je zejména dlouhodobé sucho,“ sdělil mluvčí resortu Ondřej Charvát.
Tyto extrémy totiž napomáhají vzniku masivních požárů, jako byl ten v Českém Švýcarsku, který vypukl koncem července a během čtyř dnů zasáhl přes 1000 hektarů plochy.

„Do typových plánů ministerstvo promítne i zkušenosti získané právě při řešení požáru v Českém Švýcarsku,“ dodal Charvát. Podle resortu životního prostředí jsou stávající nástroje, které by podobně rozsáhlým požárům předcházely, dostatečné.

„Pokládáme za účelné podpořit jejich aplikaci a využívání s cílem ještě více snížit míru rizika vzniku budoucích rozsáhlých požárů v rámci České republiky,“ zmínil mluvčí.
Resort vypracovává metodické pokyny pro hodnocení požárního rizika, které budou hlavně pro správní a samosprávní úřady, správy národních parků, chráněných území a pro majitele lesů. Výsledky analýzy ministerstva vnitra by měly být známy do konce letošního roku.

„Na jejich základě bude případně v roce 2023 přistoupeno k předložení návrhů změn příslušných právních předpisů,“ dodal Šalomoun.

Celý článek si můžete přečíst zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie