Z médií

23. 2. 2024 5:35

Právo: Šalomoun: Zákon má zlepšit pověst lobbistů

Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun na jednání vlády, 26. 9. 2022
Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun na jednání vlády, 26. 9. 2022
Lidé se na lobbisty dívají skrz prsty. Vznikající pravidla pro lobbing, jejichž schválení kabinet Petra Fialy (ODS) už měsíce odkládá, by měla pověst lobbistů v očích veřejnosti zlepšit, řekl Právu šéf Legislativní rady vlády Michal Šalomoun (za Piráty).

Zákon o lobbování zavádí registr lobbistů a jejich povinnost hlásit kontakty s takzvanými lobbovanými. Proč diskuse vaší vládě zabírá tolik času?

Stále jsme nenašli shodu v některých bodech. Dostali jsme též informaci, že o projednání návrhu má zájem i tripartita. Očekávám další diskusi o postavení profesních komor a odborů.

Že by profesní komory byly pokládány za lobbisty?

Ano. Samozřejmě, pokud naplní definici lobbování, tedy že se soustavně snaží ovlivnit podobu legislativy nebo koncepčních materiálů, a to mimo platformy, které lobbingem nejsou, jako například připomínkové řízení nebo veřejné konzultace. Navrhovala to Protikorupční i Legislativní rada vlády, kterým předsedám.

Tyto organizace lobbují z podstaty a není na tom nic špatného. Pokud někdo chce zcela legitimně ovlivňovat podobu legislativy, nemá se za to stydět. Má to přiznat a nedělat to pokoutně. Lidé se na lobbing dnes dívají skrz prsty, což by mohl zákon změnit.

Oddaluje schválení zákona o lobbingu ještě další zádrhel?

Kvůli změnám navrhl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ještě před schválením konzultaci s předsedy poslaneckých klubů Sněmovny. Vrátili jsme totiž možnost, že by mezi lobbované osoby patřili i asistenti poslanců. Zatím na tom ale není shoda. Vláda chce od předsedů klubů zpětnou vazbu.

Další otázka je, jestli bude lobbovaným i prezident. Já jsem pro. Mým argumentem je, že prezident završuje legislativní proces a disponuje právem veta, logicky by lobbovaným měl být.
Protiargument je, že by bylo vhodné, aby prezident zůstal nadstranický a aby na něj nebyl vyvíjen tlak. Pokud by jeho jméno figurovalo v seznamu lobbistických kontaktů, mohl by na něj být vyvíjen nátlak, aby své kroky vysvětloval.

Jak se vláda staví k tomu, aby se zákon vztahoval například i na společnost ČEZ?

To je další sporná otázka. Zákon o lobbingu by měl mimo jiné osvítit situace, kdy se do legislativy propisují soukromé zájmy. Do společnosti, která je ovládaná státem, se soukromé zájmy nepropisují. Ministři, kteří mají pod sebou přímo řízené organizace a vykonávají tam majetková práva, tento názor zastávají a vidí v tom nepraktičnost návrhu. Ale jsou také opačné názory. Budeme o tom ještě debatovat.
Objevila se i další věc, mezi lobbisty by měli být zahrnuti ředitelé škol, kteří se podílejí na koncepčních materiálech projednávaných s ministerstvem školství. A je otázka, jestli by to seznam lobbistů moc nerozbobtnalo.

Každý ředitel školy, který by se v nějaké věci například soustavně obracel na ministerstvo, by se musel přihlásit jako lobbista?

Je to otázka, zda je dobré pojímat definici takto široce. Myslím si, že spíš ne, ale nejsem v detailu těchto procedur. Při projednávání návrhu jsme diskutovali na konkrétních příkladech, zda o lobbing půjde, či nikoli.
Slyšel jsem jich hodně, ale tohle i pro mě byla novinka. Školská legislativa je poněkud svébytná. Je potřeba to ještě promyslet.

Jak zákon řeší ovlivňování politiků lidmi, kteří sami sebe za lobbisty nepokládají?

Lobbing máme sice vymezen, ale určitě se objeví šedé zóny. Když bude ministr mluvit s ředitelem podřízené organizace o tom, jak má něco řídit, nebo jestli má podepsat nějakou smlouvu, to se vůbec zákona netýká.
Ale v momentě, kdy někdo chodí přesvědčovat ministra, že tu máme nový zákon a je potřeba v něm podpořit určitý segment, už to lobbing je.

Lobbování, které chce zákon regulovat, by se mělo týkat pouze změn v legislativě?

Ano, a koncepčních materiálů.

Shodujete se ve vládě v tom, jak porušení zákona trestat?

Já s ministrem spravedlnosti se v tom shodneme a doufám, že nás ostatní podpoří.
Když lobbista zapomene podat seznam svých kontaktů za půl roku, bude vyzván ministerstvem k nápravě. Teprve pokud tak neučiní, bude potrestán. Nejpřísnější postihy by měly být za recidivu a úmyslné porušování zákona.
Zákon hovoří o třech sazbách pokut, do padesáti tisíc korun, do tří set tisíc a třetí je milion korun až tři procenta z obratu. Původně v zákoně byl limit milion. Ale vzhledem k tomu, že legislativa může mít vliv i na miliardy korun, přišlo nám to málo.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie