Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Z médií

15. 9. 2022 15:54

Seznam Zprávy: Marný konec byrokracie: Úředníci si nechtějí podříznout větev

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun na zahájení předsednictví ČR Radě EU, 1. 7. 2022
Ministr pro legislativu Michal Šalomoun na zahájení předsednictví ČR Radě EU, 1. 7. 2022
ANALÝZA. Všichni zaměstnanci už nebudou muset chodit na pravidelné lékařské prohlídky, omezí se některé výkazy a zjednoduší účetnictví. To jsou jedny z bodů chystané „odbyrokratizace“ Česka.

Antibyrokratický balíček připravuje pirátský ministr pro legislativu Michal Šalomoun a na konci prázdnin jej protlačil vládou. Má odstranit dvacítku zbytečných povinností, převážně pro podnikatele. Lékařské prohlídky by měly skončit typicky pro zaměstnance v kancelářích.

„U těchto kategorií zaměstnanců to smysl nedává. To samé jsou zdravotní prohlídky u řidičů referentů. Normálně máte řidičák, stačí to k řízení, ale když je to služební auto, tak najednou musíte k doktorovi,“ vysvětluje ministr.

Odpadnout by podnikatelům měly i povinné revize spotřebičů. „Koupíte si rychlovarnou konvici a každé dva roky na ní musíte dělat revize. Papíry. Doklady o tom pak někde skladovat,“ dodává Šalomoun.

Nově by se také mělo umožnit účetnictví v cizí měně, zaměstnavatelé by už také nemuseli posílat hlášení o ukončení pracovní neschopnosti u lidí, kteří mezitím z firmy odešli. Jednodušší evidenci v některých případech ministr slibuje i neziskovým organizacím nebo třeba školám.

Celý článek si můžete přečíst zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie