Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Z médií

3. 1. 2024 20:27

Události ČT: Vláda dnes přerušila jednání o návrhu Ministerstva životního prostředí o emisních povolenkách

Ministr pro legislativu a předseda LRV Michal Šalomoun na TK po vládě, 3. 1. 2024
Ministr pro legislativu a předseda LRV Michal Šalomoun na TK po vládě, 3. 1. 2024
Vláda dnes přerušila jednání o návrhu Ministerstva životního prostředí na přesun výnosů z emisních povolenek z rozpočtu do Státního fondu životního prostředí. Podle evropských regulí má být veškerý výnos použitý na klimatická opatření, případně na řešení energetické krize. Momentálně zákon nařizuje za tímto účelem využít maximálně osm miliard ročně.

Marcela Augustová, moderátorka ČT
Dražba povolenek loni vynesla přibližně 18,5, miliardy, letos Hladíkův resort odhaduje asi 24 miliard, schválený rozpočet ovšem počítá skoro s 41 miliardami. Cena povolenky se aktuálně pohybuje kolem 80 EUR, to je zhruba 2 000 Kč za tunu CO2. Na rekordní, ještě o šest stovek vyšší hodnotu, se dostala loni na jaře.

Michal Šalomoun, ministr pro legislativu /nestr. za Piráty/
Rozpory tam panovaly už z doby připomínkového řízení a můžu říct, že se to točilo víceméně kolem diskuze, jestli vlastně o tom výnosu má rozhodovat vláda, nebo má mít nějaký svůj jako vlastní poradní orgán.

Martin Abel, analytik, Asociace pro mezinárodní otázky
Dosud se ty peníze rozpustily ve státním rozpočtu, co bylo vůbec nejhorší, protože jsme nemohli sledovat, jak se s nimi vlastně nakonec naložilo.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie