Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

28. 8. 2014 12:16

Lidové noviny: Miliardy na vědu chce dělit osmička uchazečů

Vláda vybírá nástupce předsedy Grantové agentury Petra Matějů. Od včerejška funguje i nová Agentura pro zdravotnický výzkum

Čtyři pánové, čtyři dámy. Tak jsou rozděleni uchazeči o uvolněné místo člena předsednictva Grantové agentury ČR, která vědcům každoročně rozděluje více než tři miliardy korun na základní výzkum.
Jména osmičky kandidátů, z nichž někdo nahradí končícího Petra Matějů – zástupce pro humanitní a společenské vědy i předsedu – sdělil LN vicepremiér pro vědu Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).
Včerejší zasedání vlády formálně probralo odvolání Matějů, který již sám v červnu rezignoval, ovšem s účinností od 1. října. Svou rezignaci odůvodnil tlaky zájmových skupin. „Na jaře byla zahájena nevybíravá a bezprecedentní kampaň namířená proti legitimnímu a na závažných důvodech založenému rozhodnutí předsednictva neudělit podporu dvěma filozoficko-historickým projektům,“ uvedl tehdy profesor Matějů ke kauze, na niž jako první upozornily LN.

Mezi zájemci i Nizozemec

Grantová agentura má pětičlenné předsednictvo; každý ze členů odpovídá za jednu sekci věd.
Mezi kandidáty do předsednictva za humanitní a společenské vědy jsou čtyři ženy: slavistka Helena Ulbrechtová z Akademie věd, Stanislava Hronová z Vysoké školy ekonomické, Hana Lukášová z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a Danuše Nerudová z Mendelovy univerzity.
Pokud by některá z nich uspěla, stala by se první členkou předsednictva Grantové agentury, jež se v posledních šesti letech obešlo bez žen, za což bývalo z genderových pozic kritizováno.
Osmičku doplňují historik Vít Vlnasz Národní galerie, nizozemský nederlandista Wilken Engelbrecht z Univerzity Palackého, Jan Holzer z Masarykovy univerzity a Karel Oliva z Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR.
Člena předsednictva má vybrat nyní neúplná vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace, u níž je pravděpodobné, že bude v nejbližších týdnech také doplněna.
V další volbě se pak bude z pětice členů vybírat předseda celé agentury; podle informací LN by se o tento náročný post měli zajímat i někteří z nynějších členů. „Věřím, že vše bude hotovo do poloviny září,“ říká vicepremiér Bělobrádek.

Nová zdravotnická agentura

Včera též za účasti ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) oficiálně zahájila činnost nová Agentura pro zdravotnický výzkum ČR.
Navazuje na činnost Interní grantové agentury ministerstva zdravotnictví ČR a měla by mít jako organizační složka státu silnější postavení. Ministr Němeček podle ČTK přislíbil, že se pokusí získat více peněz pro agenturu i zdravotnický výzkum.
Instituce by se měla stát klíčovou pro podporu lékařského výzkumu a zařadit se po bok Grantové agentury (základní výzkum) a Technologické agentury, jež platí aplikovaný výzkum.
S lítostí musím konstatovat, že na rozdíl od dvou stávajících republikových agentur nebyly pro Interní grantovou agenturu adekvátně dosaženým výsledkům navýšeny její prostředky. Věřím, že ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví se nám podaří stagnující stav zvrátit,“ sdělil LN profesor Miroslav Ryska, předseda nové agentury. Podle něj je transformace krokem, který umožní zlepšit kvalitu hodnocení projektů a nasměrovat účelovou podporu výhradně nejkvalitnějším týmům – bez ohledu na to, zda patří k fakultním nemocnicím, vysokým školám či ústavům Akademie věd.
Struktura bude podobná té v Grantové agentuře: počítá s pětičlenným předsednictvem a s patnácti členy vědecké rady.


Kandidáti do předsednictva

* Statistička Stanislava Hronová (Vysoká škola ekonomická v Praze) * Pedagožka Hana Lukášová (Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně) * Ekonomka Danuše Nerudová (Mendelova univerzita v Brně) * Rusistka Helena Ulbrechtová (Slovanský ústav Akademie věd ČR)
* Nederlandista Wilken Engelbrecht (Univerzita Palackého) * Politolog Jan Holzer (Masarykova univerzita) * Jazykovědec Karel Oliva (Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR) * Historik Vít Vlnas (Národní galerie v Praze)
28. 8. 2014, Lidové noviny, str. 02, autor: Martin Rychlík

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X