Další objekty

11. 1. 2024 17:00

Přístupnost budov Úřadu vlády

Informace o přístupnosti budov využívaných Úřadem vlády a to: Strakovy akademie, pracovišť Vladislavova a Rytířská, Lichtenštejnského a Hrzánského paláce.

Zveřejněné informace o přístupnosti umožní široké veřejnosti, zejména pak osobám se zdravotním postižením seznámit se před návštěvou těchto budov s aktuálním stavem jejich přístupnosti.

Vedle textové informace jsou zveřejňovány i formuláře, které obsahují přehled konkrétních prvků přístupnosti rozdělených do čtyř tematických částí (přístup k objektu, vstup do objektu, pohyb po objektu a vybavení vnitřních prostor).

Mapování bylo vypracováno v souvislosti s plněním opatření 2.1.3 Národního plánu podpory rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2021–2025.

Strakova akademie

Nábřeží Edvarda Beneše 4, 118 00 Praha 1

Uživatelský popis

Vstup

Hlavní vstupy do budovy se nachází v ulici nábř. Edvarda Beneše v blízkosti zastávky Malostranská. Vchod pro veřejnost je umístěn v levé části nádvoří a je označen jako „Informace“. Před vstupem jsou tři schody. Vstup tvoří dveře v šířce 118 cm, které se otevírají dovnitř. Následují dvoukřídlé dveře v šířce 140 cm, které se automaticky otevírají do stran. V prostorném zádveří je umístěn informační pult.

Bezbariérový vchod se nachází uprostřed nádvoří. Před vstupem do budovy je zřízen pevný nájezd k překonání jednoho schodu (výška 8 cm). Vchod tvoří dvoje vstupní dveře, které se otevírají mechanicky směrem dovnitř. Šířka průjezdu je dostatečná. V prostoru zádveří je umístěna otevíratelná vstupní branka s dostatečnou průjezdnou šířkou.

Pohyb po budově je možný pouze s doprovodem.

Interiér

Manipulační prostor v interiéru je dostatečný.

Výtah

Všechna podlaží jsou propojena výtahem (automaticky otevírané dveře v šířce 80 cm; klec šířka 105 cm, hloubka 135 cm). Manipulační prostor před výtahem je dostatečný. Klec je vybavena madlem a zrcadlem na čelní stěně. Sklopné sedátko není k dispozici. Ovladač na nástupních místech je ve výšce max. 110 cm.

V případě potřeby je možné k přepravě využít větší nákladní výtah.

Hygienické zázemí

Přístupná toaleta (dveře šířka 100 cm; kabina šířka 166 cm, hloubka 240 cm) je samostatná a nachází se v přízemí. Jednokřídlé dveře do WC jsou označené a otevírají se mechanicky směrem ven. Přístup k míse z pohledu od vstupu do kabiny je zleva. Prostor pro vozík vedle WC je dostatečný (šířka 98 cm). Toaletní mísa je vybavena dvěma sklopnými madly.

Parkování

Na základě předchozího souhlasu je možné parkovat u bezbariérového vstupu do budovy.

pracoviště Vladislavova

Vladislavova 1494, 110 00 Praha 1

Uživatelský popis

Vstup

Vstup do budovy je z ulice Vladislavova (nejbližší zastávky Národní třída, Lazarská, Vodičkova). Před vstupem se nachází jeden schod (výška 23 cm), který je možné překonat prostřednictvím mobilní celodřevěné rampy. Vstup tvoří dvoukřídlé dveře, které se otevírají mechanicky směrem dovnitř (šířka křídla je 67 cm). Následují dvoukřídlé dveře v šířce 130 cm, které se automaticky otevírají do stran. V prostorném zádveří je umístěn informační pult, dále otevírací vstupní branka a turniket.

Interiér

Manipulační prostor v interiéru je dostatečný. K zajištění přístupu k výtahu v přízemí je nutné překonat 3 schody. K dispozici jsou mobilní hliníkové ližiny.

Výtah

Všechna podlaží jsou propojena výtahem (automaticky otevírané dveře v šířce 80 cm; klec šířka 116 cm, hloubka 172 cm). Manipulační prostor před výtahem je zmenšený (120 x 150 cm). Klec je vybavena madlem a zrcadlem na všech třech stěnách. Sklopné sedátko je k dispozici. Ovladač na nástupních místech je ve výšce max. 110 cm.

Hygienické zázemí

Přístupná toaleta (dveře šířka 80 cm; kabina šířka 175 cm, hloubka 160 cm) je samostatná a nachází se v přízemí. Jednokřídlé posuvné dveře do WC jsou označené a otevírají se mechanicky do boku. Přístup k míse z pohledu od vstupu do kabiny je zleva. Prostor pro vozík vedle WC je dostatečný. Toaletní mísa je vybavena dvěma sklopnými madly.

Parkování

Na žádost je možné zajistit krátkodobé parkování před budovou.

pracoviště Rytířská

Rytířská 31, 110 00 Praha 1

Uživatelský popis

Vstup

Vstup do budovy je z ulice Rytířská (nejbližší zastávka Můstek). Před vstupem se nachází jeden schod (výška 14 cm). Vstup tvoří jednokřídlé dveře, které se otevírají mechanicky směrem ven (šířka 83 cm). V zádveří je umístěn informační pult.

Interiér

Manipulační prostor v interiéru je většinou dostatečný. K zajištění přístupu k výtahu ve zvýšeném přízemí je nutné překonat 8 schodů (výška 18 cm).

Výtah

Zvýšené přízemí a všechna tři patra propojuje výtah (manuálně otevírané dveře v šířce 75 cm; klec šířka 80 cm, hloubka 98 cm). Manipulační prostor před výtahem je zmenšený (120 x 150 cm). Klec je vybavena madlem a zrcadlem na čelní stěně. Sklopné sedátko není k dispozici.

Hygienické zázemí

V budově se přístupná toaleta nenachází.

Parkování

K parkování je nutné využít vyhrazená parkovací stání v okolí.

Lichtenštejnský palác

U Sovových mlýnů 506/4, 118 00 Praha 1

Uživatelský popis

Vstup

Hlavní vstup do budovy je z ulice U Sovových mlýnů (nejbližší zastávky Hellichova). Před vstupem se nachází jeden schod (výška 13 cm). Vstup tvoří dveře, které se otevírají dovnitř (šířka křídla je 80 cm). Za vstupem se nachází dvě malá schodiště (3 schody, výška 13 cm) a dveře v šířce 95 cm.

Alternativní bezbariérový vchod se nachází v pravé části budovy a je přístupný na vyžádání. Před tímto vstupem do budovy se nachází jeden schod, který je možné překonat prostřednictvím mobilní rampy. Šířka průjezdu je dostatečná.

Interiér

Manipulační prostor v interiéru je dostatečný. Mezi jednotlivými podlažími jsou točitá schodiště.

Výtah

Všechna podlaží jsou propojena výtahem (mechanicky otevírané dveře v šířce 80 cm; klec šířka 90 cm, hloubka 125 cm). Manipulační prostor před výtahem je dostatečný. Klec není  vybavena madlem, zrcadlem ani sklopným sedátkem. Ovladač na nástupních místech je ve výšce 143 cm.

Hygienické zázemí

Přístupná toaleta (dveře šířka 80 cm; kabina šířka 148 cm, hloubka 155 cm) je samostatná a nachází se v suterénu. Jednokřídlé dveře do WC jsou označené a otevírají se mechanicky směrem ven. Přístup k míse z pohledu od vstupu do kabiny je zprava. Prostor pro vozík vedle WC je dostatečný (šířka 94 cm). Toaletní mísa je vybavena pevným a sklopným madlem.

Parkování

Na základě předchozího souhlasu je možné parkovat u bezbariérového vstupu do budovy.

Hrzánský palác

Loretánská 177/9, 118 00 Praha 1

Uživatelský popis

Vstup

Vstup do budovy je z ulice Loretánská (nejbližší zastávka Pohořelec). Vstup na nádvoří tvoří dveře v dostatečné šířce (110 cm), které se otevírají mechanicky směrem dovnitř. Před vlastním vstupem do budovy se nachází dva schody, dveře se otevírají mechanicky směrem ven (šířka 80 cm).

Interiér

Manipulační prostor v interiéru je dostatečný. Jednotlivá podlaží jsou propojena schodišti.

Výtah

V budově se výtah nenachází.

Hygienické zázemí

V budově se přístupná toaleta nenachází.

Parkování

K parkování je nutné využít vyhrazená parkovací stání v okolí.

 

S dotazy týkajícími se přístupnosti budov je možné se obracet na e-mail: vvz@vlada.gov.cz či tel. 224 002 316.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty