Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

16. 9. 2011 11:04

Premiér: Klíčovým úkolem ČEZu je dostavba Temelína

Předseda vlády Petr Nečas ve čtvrtek odpovídal novinářům na dotazy ohledně změny ve vedení firmy ČEZ.

Měl jste vliv na konec dosavadního generálního ředitele Martina Romana?

Tak vzhledem k tomu, že šéfa ČEZu zpravidla určuje předseda vlády, tak jsem na to vliv samozřejmě měl. Musím říci, že Martinu Romanovi v únoru končí mandát v představenstvu ČEZu, on představuje jistou etapu v rozvoji ČEZu do poměrně dynamických, třeba i zahraničních akvizic, že se stal i jednou z pěti největších evropských energetik. Nicméně tato etapa svým způsobem skončila.

Já dlouhodobě i v dialogu s ČEZem nabádám, aby se ČEZ zaměřil na domácí energetickou scénu, aby se stal strategickým klíčem energetické bezpečnosti. Ta etapa zahraničních akvizic v mnoha ohledech může i budit rozpaky. Dohodli jsme se takto s panem Romanem s tím, že je třeba říci, že jsem nepočítal, že by se jeho mandát prodloužil. On to ode mě věděl a bývá zvykem u podobných velkých společností řešit tuto věc v předstihu několika měsíců, nikoli týdnů.

Hrál v tom nějakou roli tendr na Temelín?

To s tím souvisí. Skončila jedna etapa rozvoje ČEZu, to znamená jedna etapa akvizic, nakupování, včetně tedy v zahraničí, teď nastává etapa, kdy ČEZ má být klíčovou komponentou z hlediska energetické bezpečnosti ČR, kdy klíčovým úkolem bude dostavba Temelína.

Vzhledem k tomu, ze ČEZ povede tendr na Temelín, včetně všech zadávacích podmínek atp., tak by tam nemělo dojít k personální výměně. Měl by to byt člověk, který až do zahájení výstavby Temelína by tu věc měl mít na starosti, bude o ní rozhodovat s tím že já také počítám, že v tom procesu změníme model, který jsme dosud používali. Ve vazbě k ČEZu a dostavbě Temelína, to znamená, že počítám s větší váhou a větší úlohou vládního zmocněnce pro dostavbu Temelína, pana velvyslance Bartušky.

Musíme vzít v úvahu, že stát jako majoritní vlastník musí v každém okamžiku brát v potaz i menšinové akcionáře. V případě, že by měli pocit, že politická hlediska převládají nad byznysovými, tak by mohli vyvolat i arbitráže a soudní rozhodnutí. I proto tato silnější úloha.

Může hrát roli i rozkrytí vlastnických vztahů uvnitř Škodovky?

Tak já musím říci, že samozřejmě vlastnictví Škody Plzeň, to je věc, kterou se zabývat musím. Na druhou stranu, v únoru by tak jako tak Romanovi doběhl mandát a já jsem s jeho prodloužením nepočítal.

A přiměl jste tedy Martina Romana k rezignaci?

Musím zopakovat co jsem říkal, to znamená, že došlo k výměně, že panu Romanovi by v únoru končil jeho mandát v ČEZu a já jsem nepočítal, že by pokračoval.

A proč tedy nezůstal do února?

Musíme si uvědomit, že ČEZ není nějaká pekárna nebo sodovkárna. Je na burze, jedna z pěti nej v Evropě a je normální, že se odchod šéfa ohlašuje s několika měsíčním předstihem konce jeho mandátu.

Co říkáte na to, že to uniklo do médií? Mohlo to poškodit firmu na burze?

To je otázkou, zda mohlo nebo ne. Je potřeba se podívat na akciové trhy. V ČR se nakonec všechno rozkecá.

A nastupující generální ředitel Beneš je pro vás přijatelný?

Zajímají mě hlavně manažerské schopnosti, oddanost firmě. Měl jsem poměrně dlouhé rozhovory s panem Benešem, které se týkaly rozvoje ČEZu a dostavby Temelína a z toho důvodu ho považuji za kompetentního člověka.

Mají všichni tři zájemci o dostavbu Temelína stejné šance?

Všichni mají stejné, soutěž je otevřená, vyhraje ten nejlepší.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X