Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 6. 2017 13:03

Bohuslav Sobotka: Prosadili jsme posílení kontroly zpravodajských služeb, zavádíme dvoustupňový systém kontroly

Fungující, apolitické a důvěryhodné zpravodajské služby jsou základem bezpečnosti každého státu. Naše vláda už v minulosti prosadila posílení jejich pravomocí – zpravodajci dostali přístup k více informacím potřebným pro boj s terorismem, organizovaným zločinem či korupcí. Jsem rád, že se nám dnes podařilo ve Sněmovně prosadit i posílení jejich kontroly. Domnívám se totiž, že čím více pravomocí zpravodajské služby dostanou, tím důsledněji musí probíhat kontrola, zda nehrozí jejich zneužití.

Novela zákona, která teď míří do Senátu, je podle mého názoru takovou pojistkou. Nejen že nově sjednocuje pravidla kontroly pro všechny tři naše zpravodajské služby – Bezpečnostní informační službu, Úřad pro zahraniční styky a informace a Vojenské zpravodajství, ale také nastavuje systém dvoustupňové kontroly, když k dosavadní poslanecké úrovni přidává nový, naprosto nezávislý kontrolní orgán složený z respektovaných občanů s vysokým stupněm bezpečnostní prověrky.

Zpřísnění dohledu nad zpravodajskými službami bylo jedním ze závazků programového prohlášení naší vlády. Věřím, že s legislativním návrhem vysloví souhlas i senátoři, a především, že se v praxi stane skutečně efektivním nástrojem, který pomůže chránit nezávislost těchto klíčových orgánů před případnými politickými i jinými tlaky.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie