Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 4. 2024 1:40

Petr Fiala jednal v americkém Kongresu o hlubší česko-americké spolupráci

Premiéra Petra Fialu vítá v americkém Kongresu předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson, 16. dubna 2024.
Premiéra Petra Fialu vítá v americkém Kongresu předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson, 16. dubna 2024.
Předseda vlády ČR Petr Fiala jednal v úterý 16. dubna 2024 v americkém Kongresu zejména o česko-amerických vztazích. Došlo také na americký balík pomoci pro Ukrajinu a další země, který čeká na projednání ve Sněmovně reprezentantů. Kromě toho český premiér uctil ve Washingtonu památku prezidentů Václava Havla a T. G. Masaryka a vystoupil s projevem v Hudsonském institutu. Návštěvu USA zakončil na gala večeři s významnými osobnostmi a českými a americkými investory.

Druhý den návštěvy USA začal premiér Petr Fiala návštěvou Hudsonského institutu, který se zaměřuje zejména na otázky spojené s národní bezpečností a zahraničně-politickými tématy. Český předseda vlády vystoupil s projevem, v němž hovořil zejména o transatlantických vztazích, česko-americkém spojenectví, ale také o válce na Ukrajině a o české muniční iniciativě. „Smyslem je najít munici na světových trzích. Vyjednávat o financování a případně koordinovat dodávky na Ukrajinu. Máme know-how, kontakty a zkušenosti. A tuto pomoc dokážeme efektivně organizovat. Jsem rád, že se v tuto chvíli k naší iniciativě připojilo již asi dvacet zemí – od Kanady, Německa a Nizozemska až po Polsko,“ řekl mimo jiné předseda vlády, který také popisoval historickou zkušenost Česka s komunismem a Sovětským svazem.

Následně se premiér Petr Fiala přesunul do Kapitolu, sídla Kongresu Spojených států amerických, kde jednal s předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem, předsedou Zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů Michaelem McCaulem, předsedou demokratické menšiny ve Sněmovně reprezentantů Hakeemem Jeffriesem, předsedou senátního Zahraničního výboru Benem Cardinem, bývalou předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou a dalšími kongresmany. Během návštěvy Kapitolu se Petr Fiala zastavil u busty prvního českého prezidenta Václava Havla, kde uctil společně se spolupředsedy neformální skupiny přátel ČR Lloydem Doggettem a Mariem Díaz-Balartem. Těm následně předal stříbrné pamětní mince.

„Každý, s kým jsem v Kongresu mluvil, oceňoval Českou republiku, její přístup, její roli, její muniční českou iniciativu a to, že vlastně relativně malá země z amerického pohledu může hrát tak důležitou roli. Bylo to pro mě potěšující,“ uvedl po jednáních v Kongresu premiér, který s kongresmany hovořil také o finančním balíku pomoci pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan, který by měla v následujících dnech schvalovat Sněmovna reprezentantů. „Kromě toho jsme se bavili také o česko-amerických vztazích a některých konkrétních věcech, jako je třeba důležitost dodávek LNG plynu. Jde nám velmi o to, aby Amerika dlouhodobě neomezila svoje dodávky plynu do Evropy. Je to pro ČR důležité, abychom byli dál energeticky nezávislí na Rusku a měli dostatek levného plynu v Evropě k dispozici, ale mluvili jsme také o spolupráci České republiky se Spojenými státy v oblasti jaderné energetiky,“ upřesnil Petr Fiala.

Po jednání český premiér položil květiny v diplomatické čtvrti u sochy prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, kde se pozdravil se zástupci Sokola a dalšími Čechy, žijícími v zámoří.

Návštěvu Spojených států zakončil Petr Fiala na gala večeři s významnými osobnostmi a českými a americkými investory. „Česká republika je země, která má Americe co nabídnout, a měl jsem radost z toho, že řada členů Kongresu ví, že české firmy v USA investují, zaměstnávají tisíce Američanů,“ uzavřel premiér.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie