Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 11. 2014 14:49

Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na odborné konferenci Zdravotnictví 2015

Předseda vlády Bohuslav Sobotka na odborné konferenci Zdravotnictví 2015, 27. listopadu 2014.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka na odborné konferenci Zdravotnictví 2015, 27. listopadu 2014.

Vážené dámy, vážení pánové.

Za prvé se sluší poděkovat za pozvání na vaší konferenci. Chtěl bych uvítat nápad zorganizovat ve všech třech oblastech, které byly zmíněny, takovýto strukturovaný dialog, protože se domnívám, že v řadě oblastí chybí. To je možná první věc, kterou bych chtěl začít v rámci svého úvodního vystoupení.

Vláda České republiky stojí o debatu a stojí o zpětnou vazbu. Přirozeně máme své programové priority, se kterými jsme kandidovali ve volbách a díky kterým jsme dostali mandát od voličů, to znamená disponujeme demokratickým mandátem, disponujeme většinou v obou komorách Parlamentu České republiky, jsme schopni věci měnit na základě rozhodnutí voličů a občanů, ale neznamená to, že si děláme monopol na jediná správná řešení, které budeme prosazovat hlava nehlava bez ohledu na to, jaká bude zpětná vazba od expertů, od odborné veřejnosti, od zaměstnanců v jednotlivých oblastech nebo od občanů během volebního období. Stojíme proto o strukturovaný dialog, snažíme se ho vést, snažíme se ho vést na tripartitní úrovni, ale pevně věřím, že se ho snaží vést i jednotliví ministři v čele úřadu tak, aby se vláda zbytečně nedopouštěla chyb. Mohou to být i chyby provozního charakteru, ale mohou to být také chyby koncepční. První věc, kterou bych chtěl zdůraznit, je tedy zájem o zpětnou vazbu a o dostatečně strukturovaný dialog.

Za druhé, to, co jsme udělali ve zdravotnictví v prvních deseti měsících, směřuje k jeho ekonomické stabilizaci. Ještě, když jsem byl opoziční poslanec, jsem nesouhlasil s tím, že se ze zdravotnictví začaly vyvádět finanční prostředky, a to formou fiskálního opatření tehdejšího ministerstva financí. Nesouhlasil jsem s chybným rozhodnutím zmrazit platby za státní pojištěnce na několik let a nesouhlasil jsem také s tím, že se zvýšila sazba daně z přidané hodnoty, což ve svém důsledku znamenalo, že zdravotnictví začalo přicházet o několik miliard korun ročně díky tomu, že se sazba na léky postupně zvýšila z původních pěti procent až na stále platných patnáct procent. Ještě tedy do 31. prosince jsou léky v naší zemi zdaňovány patnáctiprocentní sazbou a patříme mezi země v Evropské unii, které mají vůbec nejvyšší zdanění touto formou v rámci nepřímých daní. Tato rozhodnutí znamenala určité podfinancování zdravotnictví, a proto první krok, ke kterému jsme se rozhodli, byla jeho finanční stabilizace. Přijali jsme rozhodnutí o zvýšení plateb za státní pojištěnce a v koaliční smlouvě máme garantováno, že se nad tím budeme zamýšlet každý rok. Mým cílem je, abychom skutečně každý rok valorizovali platby za státní pojištěnce a umožňovali postupný kontinuální rozvoj systému zdravotní péče. Nechceme postupovat metodou brzda plyn, ale chceme určitou koncepci a chceme stabilitu z hlediska financování zdravotnictví. Velkou část finančních prostředků v rámci navýšení plateb za státní pojištěnce využíváme proto, abychom kompenzovali zrušení poplatků ve zdravotnictví. Naše vláda nepůjde cestou zvyšování tlaku na hotovostní spoluúčast pacientů. To je také věc, kterou jsme jasně řekli a která vyplývá z našeho programu a vyplývá z mandátu, který jsme získali od voličů. Chceme ale provést takové změny, které posílí efektivitu financování zdravotní péče v naší zemi.

Už tady byla řeč o transparentnosti. Jde o to, aby byla nastavena jasná pravidla a aby byly zveřejňovány smlouvy. Samozřejmě nezůstane jenom u zdravotnictví, bude se to týkat i dalších oblastí veřejných služeb. Cílem vlády není privatizovat systém veřejného zdravotního pojištění. Domníváme se, že by si měl nadále uchovat veřejnoprávní povahu. Současně budeme vyvíjet tlak na to, aby pojišťovny rozhodovaly maximálně transparentně, aby nebyly žádné pochybnosti o tom, že jsou zde pravidla, která platí pro všechny a nedají se obejít ani na základě politického tlaku, komerčního tlaku, ani na základě jakékoliv formy například mediálního vydírání. Tedy pravidla, která platí pro všechny, která jsou transparentně kontrolovatelná a která jsou jednoznačně vynutitelná.

Samozřejmě v systému zdravotní péče je celá řada problémů, ale to je věc, která existuje ve všech civilizovaných zemích. Naším cílem je, aby zdravotnictví poskytovalo dostupnou kvalitní zdravotní péči našim občanům, která se bude opírat o stávající nejlepší poznatky, které existují v oblasti medicíny a vědy. Pro to je potřeba zajistit dostatek finančních prostředků v rámci všeobecného zdravotního pojištění. Tyto prostředky je potřeba vynakládat transparentně a současně je potřeba odstraňovat chyby, které v systému vidíme. Jedním z vážných problémů je přirozeně otázka nedostatku lékařů, respektive odchodu lékařů z České republiky do zahraničí. Jsem rád, že ministerstvo zdravotnictví začalo pracovat na konkrétních opatřeních. Tím důležitým je přirozeně zlepšování odměňování zaměstnanců, kteří ve zdravotnictví pracují. Nejenom lékařů, ale také zdravotních sester a ostatního personálu. Rozhodli jsme se zvýšit tarifní platy od prvního ledna o pět procent. To odpovídá možnostem všeobecného zdravotního pojištění a opět bychom rádi situaci v odměňování a platech postupně zlepšovali každý rok. Problém je ale také v tom, jak se u nás rozvinul systém postgraduálního vzdělávání lékařů. I tady, jak jsem informován, ministerstvo zdravotnictví připravuje změny tak, aby se tento systém zjednodušil, aby se zlevnil a umožnilo nám to kvalitní vzdělávání lékařů a jasné garance pro pacienty. Současně ale abychom zbytečně neznechutili lékaře a zbytečně je nezdržovali od toho, aby mohli začít vykonávat co nejdříve svoji kvalifikovanou zdravotní praxi.

Velmi často se vede debata o tom, jestli české zdravotnictví je nebo není černá díra. Jsme země, která vynakládá na veřejné zdravotnictví relativně nízký podíl výdajů ve vztahu k hrubému domácímu produktu. V tomto směru, když porovnáme podíl výdajů na HDP a kvalitu poskytované zdravotní péče, je evidentní, že české zdravotnictví funguje z hlediska makroúdajů efektivně. Nicméně ukazuje se, že i z hlediska fungování jednotlivých poskytovatelů zdravotní péče, zejména ve veřejném sektoru, je potřeba klást důraz na to, aby si tito poskytovatelé zdravotní péče počínali maximálně efektivně. Je také potřeba racionálně řídit systém poskytování zdravotní péče, abychom se vyhnuli finančním problémům a zbytečným nákladům. V tomto směru jsem uvítal fakt, že ministerstvo zdravotnictví obnovilo přístrojovou komisi a že zde bude snaha ze strany státu řídit otázku pořizování nákladné zdravotnické techniky v rámci systému poskytované zdravotní péče v naší zemi tak, abychom skutečně byli schopni poplatníkům, těm, kteří platí zdravotní pojištění, pacientům, zdůvodnit investice, které jsou realizovány ze systému zdravotního pojištění a z veřejných prostředků.

Vážené dámy, vážení pánové. Samozřejmě, že každá vláda říká, že má zdravotnictví jako svoji prioritu. Říká to i naše vláda, ale jsem přesvědčen o tom, že za posledních deset měsíců nezůstalo jenom u frází, nezůstalo jenom u textu programového prohlášení vlády, koaliční smlouvy, ale že jsme už přijali konkrétní jasná rozhodnutí, ať už rozpočtová nebo legislativní nebo organizační, která ukazují, že vláda skutečně chce zdravotnictví věnovat dostatečnou pozornost, že nehodlá řešit na úkor zdravotnictví rozpočtové problémy státního rozpočtu a že chce vytvořit určité předpoklady pro stabilní kontinuální rozvoj tohoto sytému pro postupné uvážlivé reformy, které nebudou snižovat garance dostupnosti a kvality zdravotní péče, ale budou schopny naopak vyhovět potřebám moderní doby a vyhovět tlaku na to, aby lidé dostávali skutečně adekvátní kvalitní zdravotní péči, která jim pomůže, která zlepší jejich zdravotní stav, která jim zachrání život. Zdravotnictví nemůže být jenom o penězích, i když peníze jsou důležitou součástí fungování zdravotní péče. Musí být také o etice, musí být o humanitě, o lidském přístupu, a to si myslím, že je také důležitá dimenze, na kterou bychom neměli zapomínat.

Děkuji za vaši pozornost a přeji této konferenci hodně zdaru.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie