Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 3. 2024 19:11

Stop korupci a klientelismu: Piráti dnes na vládě prosadili jasná a vymahatelná pravidla pro lobbování

Ministr pro legislativu a předseda LRV Michal Šalomoun na TK po jednání vlády, 6. 3. 2024
Ministr pro legislativu a předseda LRV Michal Šalomoun na TK po jednání vlády, 6. 3. 2024
Praha, 6. března 2024 – Vláda dnes schválila návrh zákona o lobbování v České republice. Jeho cílem je nastavit transparentní pravidla pro lobbing a omezit korupci, střet zájmů a klientelismus. Jedná se o další důležitý protikorupční zákon, o jehož schválení Piráti dlouhodobě usilují. Do návrhu se díky pirátským ministrům podařilo prosadit, aby se zákon vztahoval také na prezidenta, asistenty poslanců a senátorů nebo členy poradních orgánů vlády a obsahoval adekvátní sankce za jeho porušení. Tato důležitá opatření v původním návrhu zákona z dílny Ministerstva spravedlnosti chyběla, na což upozornily Legislativní rada vlády a Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí, kterým předsedá ministr pro legislativu Michal Šalomoun.

„Dlouhodobě říkáme, že si stát musí posvítit na lobbisty. Jasná pravidla pro lobbování tu chybí roky a Piráti jsou v jejich zavedení hlavní tahoun. Zemi nesmí řídit zákulisní hráči. Chceme, aby byly veřejně dostupné informace o tom, kdo ovlivňuje podobu jednotlivých zákonů. Občané na to mají právo. Podporujeme i zavedení registru lobbistů,” řekl k připravovanému zákonu předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Právě navrhovaný registr, který by měl sloužit jako informační systém veřejné správy, bude hlavním nástrojem regulace lobbování. Sledovat bude totiž aktivity lobbistů a lobbovaných, a tím by měl veřejnosti umožnit snadnou kontrolu nad tím, kdo co prosazuje a s kým jedná. Návrh zákona počítá rovněž se vznikem lobbistické stopy, která bude doprovázet všechny návrhy zákonů a jejich pozměňovacích návrhů.

„Zákon o lobbingu je zcela nová regulace, proto je důležité ji dobře nastavit tak, aby nebyl zákon bezzubý. Oceňuji, že se nám podařilo najít shodu a do působnosti zákona nakonec zahrnout i prezidenta a asistenty poslanců a senátorů. Patřit tam budou také členové poradních orgánů vlády. Do návrhu zákona se povedlo doplnit také procentuální výpočet sankce z obratu právnických osob za porušení zákona, tak jak je to obvyklé například při regulaci ochrany hospodářské soutěže. Je dobře, že zákon o lobbování už konečně posíláme do Parlamentu, protože na jeho schválení do poloviny roku 2025 je navázáno čerpání peněz z Národního plánu obnovy,“ uvedl Michal Šalomoun, ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády.

„Náš cíl je vytvořit zákon, který skutečně posílí etiku a transparentnost v politickém a obchodním prostředí. To, aby v lobbování nedocházelo ke korupci ani k tajným nátlakům mocných vlivových skupin na politiky, je naprosto klíčové. Jedině tak bude moct dojít k posílení důvěry veřejnosti. A věřím, že to se s novým zákonem i díky námi navrhovaným změnám povede. Mrzí mě nicméně, že hnutí STAN vycouvalo z původní dohody předsedů poslaneckých klubů, aby se zákon vztahoval i na ČEZ,” dodal předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, který se dlouhodobě věnuje boji proti korupci.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie