Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 6. 2023 16:45

TZ: Vláda schválila vyhodnocování účinnosti již přijatých a platných zákonů. Tzv. ex post RIA bude základem pro systematický sběr a sdílení dat

Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun, Poslanecká sněmovna, 14. 7. 2022
Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun, Poslanecká sněmovna, 14. 7. 2022
Praha, 15. června 2023 – Přezkum účinnosti právních předpisů bude mít od roku 2025 v České republice novou, jednotnou podobu. Zavedení takzvané „ex post RIA“, která je přirozeným završením stávajícího systému hodnocení dopadů regulace (RIA), schválila vláda na jednání ve středu 14. června 2023.

Plníme další z bodů Programového prohlášení vlády, že u vybraných právních předpisů se do pěti let zhodnotí jejich skutečné dopady. Dnes se tyto dopady hodnotí dopředu, tedy ex ante, když se zákony připravují, ale zpětně to nikdo systematicky zatím nedělá. Tato pravidla se nyní budou institucionalizovat, aby se vyhodnocení dopadů dělalo jednotně. Vychází to koneckonců i z doporučení OECD, které na jaře dělalo v ČR souhrnnou zprávu, jak je na tom naše státní správa a přezkum účinnosti a dopadů již platné legislativy bylo detekováno jako jedno z doporučení, na kterém bychom měli jako Česká republika zapracovat. Přispěje to následně i k tomu, aby rozhodnutí politické reprezentace při tvorbě zákonů byla založená ve větší míře na datech a analýzách,“ říká ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun.

U velké části právních předpisů chystaných vládou probíhá před jejich přijetím analýza předpokládaných dopadů, nákladů či přínosů - „ex ante RIA“. Účinnost již přijaté regulace však tak důsledně zkoumána není. Každé ministerstvo průběžně vyhodnocuje fungování právních předpisů ve své gesci – dosud však chyběl nástroj, který by přezkumu efektivity regulace dal jednotný systém a strukturu.

Vládou nově schválený přezkum účinnosti regulace je osvědčeným nástrojem moderní a efektivní veřejné správy ve vyspělých zemích. Jeho zavedení představuje naplnění Programového prohlášení vlády České republiky, konkrétně kapitoly Prosekání byrokratické džungle, kvalitní legislativa a chytré řízení státu: „U vybraných zákonů, nařízení vlády a vyhlášek zpravidla nejpozději do pěti let od nabytí účinnosti vyhodnotíme jejich fungování v praxi. Za tímto účelem budeme využívat metodiku hodnocení celkového společenského přínosu a dopadů legislativy ex-ante a ex-post v souladu s dobrou praxí v EU a doporučeními OECD.“

Přezkum účinnosti regulace České republice dlouhodobě doporučuje jak Evropská komise, tak Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) – naposledy ve svém Přehledu o stavu veřejné správy v ČR z března 2023, v němž OECD explicitně upozorňuje na nutnost provádět přezkum účinnosti regulace povinně a podle stanovených kritérií.

Schválený proces přezkumu účinnosti regulace by měl poskytnout skutečný obraz o kvalitě právních předpisů v České republice a jejich efektivitě při prosazování vládních politik a opatření. Ex post RIA je také základem pro systematický sběr a sdílení dat, na kterých by měly spolupracovat všechny orgány státní správy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie