Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

3. 12. 2014 10:27

Nespouštějme nové železné opony

Ve svém pátečním projevu naznačil předseda britské Konzervativní strany David Cameron obrysy nové imigrační politiky Velké Británie, pokud bude znovu zvolen. Otázkou migrace dnes žije celá Evropská unie. S ohledem na českou zkušenost se železnou oponou je svoboda usazování včetně zrušení hraničních závor nejen jednou z hlavních svobod sjednoceného kontinentu, ale také principiálním základem našeho členství v EU.

Pokud si Londýn chce upravit svou národní legislativu v oblasti sociálních výhod, je to plně v jeho kompetenci. Je však klíčové, abychom nesměšovali imigraci do EU právě s volným pohybem osob v Unii. Pro Česko je důležité, aby byla plně dodržována platná unijní pravidla, která zaručují stejné zacházení se všemi Evropany bez ohledu na jejich národnost. Jak zmínil i premiér Cameron, Británie není výjimkou. Volného pohybu v EU plně využívá asi 1,3 milionu britských občanů, kteří nejsou nikterak omezováni či kádrováni.

Dle loňských statistik Evropského statistického úřadu je volný pohyb osob považován za vůbec nejcennější přínos evropské integrace pro 56 procent Evropanů. Je ceněn více než samotný mír na starém kontinentu. Omezování volného pohybu může vést k zpochybnění smyslu evropského projektu jako takového.

Naopak je to právě volný pohyb osob, který můžeme využít k nastartování celoevropského hospodářského růstu. Dle údajů OECD z roku 2012 se v EU pohybovala míra přeshraniční mobility okolo 0,29 procenta, kdežto v USA dosahovala míra mobility 2,4 procenta. Pokud chceme skutečně zlepšit evropskou konkurenceschopnost, musíme dát každému Evropanovi šanci bez omezení si vybrat, kde chce pracovat a žít. Fakta totiž mluví jasně i v případě Velké Británie, která z volného pohybu občanů EU velmi slušně profituje. Jak prokázaly četné studie, naposledy třeba studie University College London, migranti z Unie přinesli do britských veřejných financí mezi léty 2000 a 2011 zhruba 20 miliard liber. Přistěhovalci ze zemí střední a východní Evropy k tomu do britských veřejných financí odvedli o 12 procent více, než činila výše sociálních příspěvků, které obdrželi.

Jak uvedl Cameron, Velká Británie je silným a sebevědomým národem právě díky imigraci a ne navzdory ní. Měli bychom si proto dát pozor, aby 25 let po sametové revoluci nevznikaly nové „železné opony“ či závory, které byly ve jménu znovunabyté svobody a sjednocování kontinentu pracně odstraňovány. Všechny země Evropy mají dostatek nástrojů, jak zabránit zneužívání sociálních systémů – a je v pořádku, pokud to dělají. Ale základem fungování Evropské unie je, že se všemi občany EU se zachází stejně. Pokud se této rovnoprávnosti vzdáme, ohrožujeme to nejcennější, co jsme před deseti lety našim vstupem do EU získali.

Komentář státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy vyšel v deníku Lidové noviny 3. prosince 2014.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy