Aktuálně

31. 1. 2024 18:44

Bezpečnostní rada státu se zabývala návrhem opatření reagujících na tragickou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy

Bezpečnostní rada státu se ve středu 31. ledna 2024 na mimořádném zasedání za účasti prezidenta republiky Petra Pavla zabývala podrobnou analýzou útoku střelce na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, k němuž došlo 21. prosince 2023. Projednala i návrh opatření, která mají omezit riziko opakování této tragické události do budoucna.

Ministr vnitra předložil Bezpečnostní radě státu první komplexní hodnoticí materiál k tragickému útoku vraha, k němuž došlo loni 21. prosince na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

„Masová střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy je bezprecedentní událost, která otřásla celou společností a u mnoha lidí i pocitem bezpečí a jistoty. Samozřejmě stále platí, že Česká republika patří mezi nejbezpečnější země na světě, na tom se nic nemění. Musíme přemýšlet nad tím, jak tuto bezpečnost udržovat, jak ji ještě vylepšit, a hledáme i poučení z té tragické události. Zvýšení bezpečnosti země není samozřejmě jen záležitostí státu, jakkoliv právě stát má v této věci rozhodující a neoddiskutovatelnou roli, ale je to záležitost nás všech. V tomto smyslu jde určitě o sdílenou odpovědnost,“ připomněl premiér Petr Fiala.

Ministerstvo vnitra předložilo návrh 33 preventivních a bezpečnostních opatření reagujících na tragickou střelbu na vysoké škole. Nejde jen o aktivity Ministerstva vnitra, policie a hasičů, ale půjde i o aktivity Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy atd. Opatření budou rozdělena do několika oblastí. Policie České republiky zlepší analytické nástroje, znovu prověří aktuální postupy a výcvik a zaměří se i na osvětu a vzdělávání v oblasti měkkých cílů. Hasičský záchranný sbor připraví nový způsob rychlého informování obyvatel. Ministerstvo vnitra zajistí školení, semináře a posilování kapacit provozovatelů veřejných míst a ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví zajistí také přípravu na nový zákon o zbraních, důslednou digitalizaci systému a provázání registrů a výměnu informací. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy pak vytvoří bezpečnostní standardy pro vysoké školy, zajistí potřebná školení a bude pokračovat v poskytování psychologické pomoci na univerzitách,“ vypočítal hlavní směry navrhovaných opatření předseda vlády.

Bezpečnostní rada státu poté uložila 1. místopředsedovi vlády a ministrovi vnitra předložit vládě návrh dopodrobna rozpracovaných opatření do 26. června 2024.

Další informace naleznete v tiskové zprávě Ministerstva vnitra.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie