Aktuálně

11. 12. 2023 10:39

Biochemik Jan Konvalinka je letošním držitelem Ceny předsedkyně RVVI za popularizaci výzkumu

Biochemik Jan Konvalinka obdržel Cenu předsedkyně RVVI za popularizaci výzkumu, 7. prosince 2023.
Biochemik Jan Konvalinka obdržel Cenu předsedkyně RVVI za popularizaci výzkumu, 7. prosince 2023.
Cena předsedkyně Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) je udělována význačným osobnostem za propagaci nebo popularizaci výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Laureátem letošního roku se stal profesor Jan Konvalinka, který toto významné ocenění převzal z rukou náměstkyně ministryně pro vědu výzkum a inovace Jany Havlíkové. Slavnostní akt se uskutečnil ve čtvrtek 7. prosince 2023 v Hrzánském paláci v Praze za účasti předních zástupců akademické obce, Úřadu vlády ČR, Ministerstva školství a dalších vzácných hostů.

Ocenění je udělováno jedenkrát ročně vědeckým pracovníkům, ale také novinářům, učitelům, podnikatelům, cestovatelům a průkopníkům, kteří popularizují poznání a předávají své poznatky o vědeckých výsledcích nejširší veřejnosti. 

V pochvalné řeči na úvod slavnostního setkání promluvila předsedkyně Akademie věd ČR prof. Eva Zažímalová. Zdůraznila, že se letošní laureát věnuje popularizaci vědy neúnavně už řadu let a vrchol jeho popularizační kariéry veřejnost zaznamenala v době covidové pandemie, kdy pravidelně vystupoval mj. v popularizačních pořadech veřejnoprávních médií i dalších relacích, a to nejen na téma covidu, ale i vývoje virostatik, vakcín a podobně. V době, kdy atmosféra byla zjitřená, reprezentoval vždy hlas zdravého odborného rozumu, někdy říkal i to, co veřejnost nechtěla slyšet. Profesorka Zažímalová potvrdila, že je málo osobností, jež si cenu zaslouží tak jako Jan Konvalinka.

Cenu předala v zastoupení předsedkyně Rady pro výzkum, vývoj a inovace následně náměstkyně Mgr. Jana Havlíková. Dle jejích slov se v misi biochemika Jana Konvalinky vzácně kombinuje nejenom excelence vědecká, ale též široký záběr zájmu i mimo vědu – popularizační úsilí v kombinaci s neustálou pedagogickou činností a péčí a starostí o budoucí generaci či snahou o propojování vědců u nás i v zahraničí, kterému se dnes Jan Konvalinka věnuje především ve vedení Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. Jana Havlíková ocenila zejména schopnost profesora Konvalinky přemýšlet a promlouvat o věcech, které se netýkají úzce jen vědy. 

Profesor Konvalinka k udělení ceny vyjádřil své upřímné poděkování: „Ta cena je pro mě velká pocta. Zní to sice jako fráze, ale je to závazek. A co se taky obvykle říká, a taky je to pravda, že v tom nejedu sám. Jede v tom se mnou můj přítel pan profesor Machala, se kterým jsme řadu těch věcí dělali společně. Jedou v tom skvělí novináři a novinářky, se kterými jsem měl to potěšení spolupracovat, jako například Bára Tachecí, Martina Mašková nebo Aleš Palán, kterého jsem potkal po cestě. A úplně na začátku, a jemu posílám velké díky, to byl můj vzácný přítel Milan Uhde, se kterým jsem měl první pořady, které lze nazvat vědeckopopulární, v 90. letech v České televizi.“ Jan Konvalinka také poděkoval ve své řeči novinářům, kteří na popularizaci vědy a výzkumu pracují a snaží se informace z vědeckého světa získat. Společně je třeba o významu vědeckých poznatků přesvědčit veřejnost, a nejen z nedávné pandemické zkušenosti dále hledat způsob, jak se v této zemi společně domluvit. 

Prof. RNDr. Jan Konvalinka, CSc.

Vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Postgraduální studium absolvoval v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd (ÚOCHB), kam se po vědeckých stážích v Londýně, Heidelbergu a Hamburku vrátil v roce 1997. V ÚOCHB vede skupinu Proteázy lidských patogenů a od roku 2022 zde zastává funkci ředitele. V letech 2014–2022 působil jako prorektor pro vědu a výzkum Univerzity Karlovy, do roku 2022 byl členem Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). Je členem vědeckých společností včetně Učené společnosti ČR, působí rovněž jako předseda vědecké rady Nadačního fondu Neuron.

Jan Konvalinka publikoval přes 140 odborných prací v mezinárodních časopisech, které získaly přes 5 000 citací. Ve svém výzkumu se zabývá zejména výzkumem proteáz retrovirů a neuropeptidáz. Za svou práci obdržel řadu ocenění, např. Dattovu medaili Federace evropských biochemických společností (FEBS) nebo nejnověji Medaili Učené společnosti ČR.

Popularizaci vědy se prof. Konvalinka věnuje řadu let, pravidelně účinkuje v pořadech Českého rozhlasu. Během pandemie covid-19 měl vysokou poslechovost pravidelný pořad „Koronavirus s Janem Konvalinkou“ s Barborou Tachecí na ČRo Plus, stejně oblíbená byla  vystoupení ve zpravodajských a diskusních pořadech České televize na témata covid-19, vývoje virostatik, vakcín a průběhu epidemie. Je spoluautorem popularizačních knih Viry pro 21. století (Academia, 2011), Von Parasiten und Menschen (Springer Verlag Stuttgart, 2023) a Spánek rozumu plodí příšery (Prostor, 2020). Je držitelem ceny za popularizaci vědy AFO 2021.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie