Aktuálně

22. 12. 2014 23:50

BRS se zabývala mimořádnou situací v muničním areálu Vrbětice

Jednání Bezpečnostní rady státu, které se uskutečnila 22. prosince 2014 ve večerních hodinách, se v části týkající se situace v muničním skladu Vrbětice účastnili také zástupci Asociace krajů. Dále se projednávala např. Bezpečnostní strategie ČR 2015 či problematika státních hmotných rezerv.

Situace v muničním areálu Vrbětice

Bezpečnostní rada státu se za přítomnosti předsedy Asociace krajů a hejtmana Jihomoravského kraje, hejtmana Zlínského kraje a hejtmana Pardubického kraje zabývala mimořádnou situaci v muničním areálu Vrbětice od doby prvního požáru a následného výbuchu, tj. od 16. října 2014 do současnosti. Seznámila se s postupem pyrotechniků, orgánů činných v trestním řízení, s činností Policie ČR, Hasičského záchranného sboru, Armády ČR, ale i s činností orgánů Zlínského kraje, orgánů dotčených obcí a dalších správních úřadů v průběhu vývoje situace v muničním areálu Vrbětice.

Dosavadní průběh zásahu byl hodnocen jako plně profesionální a odpovídající požadavkům právní úpravy. Byla oceněna práce pyrotechniků Pyrotechnické služby Policie ČR, kteří s nasazením života provádějí nezbytně nutné úkony. V závěru jednání bylo uvedeno, že navržené podněty k odstranění některých zjištěných nedostatků budou v krátké časové době postupně svými gestory řešeny, čímž budou vytvořeny podmínky k zabránění vzniku podobné mimořádné události nebo alespoň k eliminaci rizika jejího vzniku.

Jakmile to okolnosti na místě dovolí, bude proveden odvoz zbylé munice do jiných skladů vlastníků a do reaktivovaných muničních skladů MO v Květné.

Bezpečnostní rada státu jako jedno z hlavních opatření k odstranění některých zjištěných nedostatků ve Vrběticích projednala Analýzu právní úpravy působností orgánů veřejné moci ve vztahu k nakládání s municí civilními subjekty, zpracovanou v gesci ministra vnitra ve spolupráci s předsedou Českého báňského úřadu.

Bezpečnostní strategie

Bezpečnostní rada státu se dnes dále zabývala aktualizací Bezpečnostní strategie ČR. Nová Bezpečnostní strategie České republiky 2015 reaguje na dynamický vývoj v oblasti mezinárodní bezpečnosti za období od roku 2011, kdy byla schválena předchozí Bezpečnostní strategie ČR. Nový dokument pojímá otázky mezinárodní bezpečnosti uceleněji a v kontextu nových aspektů rozvíjí původní dokument.

Bezpečnostní rada státu schválila Národní strategii kybernetické bezpečnosti České republiky na období let 2015 až 2020, ve které jsou stanoveny základní vize a priority České republiky v oblasti zajišťování kybernetické bezpečnosti. K hlavním cílům České republiky v oblasti kybernetické bezpečnosti patří především zajištění efektivity a posilování všech struktur, procesů a spolupráce při zajišťování kybernetické bezpečnosti, ochrana národní kritické informační infrastruktury a významných informačních systémů, spolupráce se soukromým sektorem a aktivní mezinárodní spolupráce, podpora rozvoje schopností Policie ČR vyšetřovat a postihovat informační kriminalitu a podpora vzdělávání, osvěta a rozvoj informační společnosti. Na stanovené prioritní oblasti a cíle bude následně navazovat nový Akční plán opatření ke Strategii, ve kterém budou definovány konkrétní úkoly.

Vytváření a udržování státních hmotných rezerv

Bezpečnostní rada státu dnes schválila Plán vytváření a udržování státních hmotných rezerv k zajištění bezpečnosti ČR na léta 2015–2016, jehož předkladatelem byl předseda Správy státních hmotných rezerv. Cílem Plánu je stanovení souhrnného požadavku na tvorbu a udržování (tj. zejména ochraňování) státních hmotných rezerv k zajištění bezpečnosti ČR. V plánu jsou zohledněny nezbytné požadavky věcně příslušných ministerstev v oblasti energetické, surovinové a potravinové bezpečnosti ČR.

Dále se Bezpečnostní rada státu zabývala informací Správy státních hmotných rezerv týkající se stavu ochraňování nouzových zásob ropných produktů u společnosti VIKTORIAGRUPPE AG s důrazem na zamezení možného vzniku škod na majetku ČR. Správa státních hmotných rezerv ve spolupráci se společností Čepro, a. s., odvezla veškerou naftu z českých skladů společnosti VIKTORIAGRUPPE do skladů společnosti Čepro, a. s., a intenzivně jedná i o možnostech odvozu nafty z německého skladu této společnosti v Kraillingu u Mnichova. Předložená informace obsahuje i analýzu smluv uzavřených Správou státních hmotných rezerv k ochraňování nouzových zásob ropy a ropných produktů a návrh dalšího postupu v této oblasti.

Zvýšení bezpečnosti budov

Bezpečnostní rada státu dodatečně schválila rozhodnutí Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) ze dne 28. listopadu 2014 k vyhlášení I. stupně bezpečnostní ochrany vymezených objektů státní správy na území ČR. Toto rozhodnutí ÚKŠ vyhlásil v návaznosti na zásilky obdržené některými ústředními správními úřady od dosud neznámého pachatele či pachatelů a obsahující jedovaté, život ohrožující látky. Bezpečnostní rada státu konstatovala, že vyhlášení I. stupně bezpečnostní ochrany objektů pro všechny objekty ústředních správních úřadů s přesně specifikovaným rozsahem opatření lze považovat za adekvátní vzniklé bezpečnostní situaci stejně jako související doporučení vedoucím ostatních správních úřadů a orgánům samosprávy na území ČR posílit existující opatření při ochraně objektů.

Bezpečnostní rada státu schválila také materiál Zajištění zvýšení bezpečnosti na letišti Václava Havla Praha, který připravila Celní správa ČR (Generální ředitelství cel) ve spolupráci se zástupci Bezpečnostní informační služby, Policie ČR, Českého Aeroholdingu, a. s., a Letiště Praha, a. s. Cílem materiálu je další zvýšení bezpečnosti na Letišti Václava Havla Praha s využitím veškerého stávajícího potenciálu a pomocí kombinace nových technických prvků a jejich nadstavbové integrace do jednotného systému řízení bezpečnostních rizik.

Další projednané body

Bezpečnostní rada státu také projednala návrh na zřízení Programu Ministerstva vnitra na asistenci uprchlíkům v regionech původu a prevenci velkých migračních pohybů. Důvodem návrhu na zřízení Programu je snaha ČR přispět k řešení současné situace v oblasti azylu a migrace v EU.

Bezpečnostní rada státu se dále zabývala také otázkou pomoci s přesídlením syrských uprchlíků, kteří byli nuceni z důvodu pokračující občanské války odejít ze země.

Na dnešní schůzi Bezpečnostní rady státu byla dále projednána Zpráva o stavu požární ochrany kulturního dědictví, ve které je podrobně popsán stav v oblasti požární ochrany památkových objektů (hrady, zámky, kostely, kláštery aj. historické a církevní budovy a objekty) a současná rozvíjející se spolupráce a aktivity Hasičského záchranného sboru ČR s Národním památkovým ústavem, s Ministerstvem kultury, s územní samosprávou a nově i s církvemi, ale i dalšími vlastníky památkových objektů.

Bezpečnostní rada státu schválila složení Komise pro udělení Ceny Jaroslava Jandy za významný přínos v oblasti bezpečnostní politiky ČR pro rok 2015. Předsedou komise byl jmenován ministr vnitra. Ceny pro rok 2015 budou slavnostně předány v březnu 2015 u příležitosti 16. výročí vstupu České republiky do NATO.

Bezpečnostní rada státu schválila také Plán práce Bezpečnostní rady státu na 1. pololetí 2015 s výhledem na 2. pololetí 2015 a na schůzi byla předložena Informace o pracovní poradě s tajemníky bezpečnostních rad krajů k výměně zkušeností z činnosti Bezpečnostní rady státu a bezpečnostních rad krajů a Zpráva o národním cvičení v oblasti kybernetické bezpečnosti CYBER CZECH 2014.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie