Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 5. 2007 13:52

Češi a Rakušané by si mohli vyměňovat informace o DNA

Česká republika a Rakousko by si mohly vyměňovat informace o DNA, které jsou důležité při usvědčování pachatelů. O takzvané prümské smlouvě dnes v Praze jednali rakouský a český ministr vnitra Günther Platter a Ivan Langer.

Rakousko by velice stálo o to, aby se do výměny informací zapojila i Česká republika. Podle Langra udělá vše pro to, aby mohla informace z registru DNA, daktyloskopických otisků a registru vozidel sdílet a využívat výhod, které z toho plynou.

Rakousko si již několik měsíců vyměňuje tyto informace s Německem a díky tomu se podařilo vyřešit velké množství případů včetně vraždy, řekl Platter.

Výměnu těchto údajů zabezpečuje prümská smlouva z roku 2005, kterou podepsaly Německo, Belgie, Francie, Lucembursko, Nizozemsko, Rakousko a Španělsko. Německo jako nynější předsednická země EU plánuje přenést části smlouvy do evropského práva.

DNA, kyselina deoxyribonukleová, je nositelem genetické informace, která mimo jiné umožňuje individuálně identifikovat lidi. Vzorek lze získat například ze slin, krve a tělních tkání. S její pomocí se policii daří objasňovat i mnoho let staré zločiny.

klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie