Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 7. 2022 10:41

České předsednictví oficiálně zahájil slavnostní koncert

České předsednictví oficiálně zahájil slavnostní koncert v Rudolfinu, 8. července 2022.
České předsednictví oficiálně zahájil slavnostní koncert v Rudolfinu, 8. července 2022.
V pátek 8. července 2022 se uskutečnil oficiální zahajovací koncert českého předsednictví v Radě EU. V průběhu slavnostního večera vystoupil Tomáš Kačo s PKF – Prague Philharmonia pod taktovkou Jana Kučery. Zazněla, mimo jiné, skladba Stronger than Yesterday, kterou Tomáš Kačo složil speciálně pro české předsednictví.

Skladba Zrození od Jana Kučery, hymna České republiky nebo hymna Evropské unie. To je jen část skladeb, které zazněly v průběhu oficiálního zahajovacího koncertu českého předsednictví v Radě EU. Ten se uskutečnil v pátek 8. července 2022 v prostorách pražského Rudolfina.

Evropská unie představuje státy, které jsou spřízněné volbou, a to volbou svobody. Je dobré si uvědomit, že svoboda není samozřejmá ani pohodlná a že je neustále něčím ohrožována. Chtěl bych popřát České republice, aby v čele národů a zemí spřízněných volbou svobody odvedla dobrou práci,“ řekl prezident České republiky Miloš Zeman.

Program koncertu byl koncipován tak, aby odrážel českou identitu, ukázal hudební tradice i v moderním pojetí a představil současnou českou tvorbu, která vyjadřuje národní i evropské sebevědomí. Dramaturgie slavnostního večera k sobě postavila tradici a současnost a propojila klasickou hudbu s jinými žánry – s hudbou populární, jazzovou nebo také s českým folklórem.

Hudbu jsme vybrali záměrně. První koncert proběhl v Litomyšli při setkání s Evropskou komisí a dnes se české předsednictví oficiálně přiváží do Prahy. Hudbě rozumíme všichni, bez ohledu na jazyky, kterými mluvíme. Hudba je také různorodá, stejně jako jsou různorodé i státy Evropské unie,“ uvedl předseda vlády České republiky Petr Fiala.

Svoji světovou premiéru zažila v průběhu večera jedinečná autorská skladba Tomáše Kača s názvem Stronger than Yesterday, která vznikla speciálně pro české předsednictví. „Hudba má sílu spojovat národy, ale také léčit, připomenout lidem, že mají srdce, a dovoluje jim zapomenout na dennodenní rutinu – mohou se tak na chvíli otevřít, nadechnout a vnímat srdcem,“ uvedl Kačo.

České předsednictví odstartovalo hned 1. července 2022 v Litomyšli setkáním vlády České republiky s kolegiem Evropské komise. Většina červencových vrcholných politických akcí se však teprve připravuje. Jen v týdnu od 11. do 15. července 2022 se postupně uskuteční neformální ministerské zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci, Rady pro životní prostředí a Rady pro obecné záležitosti.

Zdroj: CZPRES.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie