Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 8. 2007 11:02

Do ČR dnes přiletí tři kosovské děti v rámci programu MEDEVAC

V rámci pokračující realizace humanitárního programu MEDEVAC v Kosovu, jehož gestorem je Ministerstvo vnitra, dnes odpoledne přiletí další tři kosovské děti postižené srdečními vadami, aby se v Praze podrobily potřebným operačním zákrokům v Dětském kardiocentru Fakultní nemocnice v Motole.

Tyto děti byly do humanitárního programu MEDEVAC doporučeny týmem lékařů z Fakultní nemocnice v Motole a Ústřední vojenské nemocnice v Praze, který byl koncem letošního července vyslán Ministerstvem vnitra do Kosova s cílem vyšetřit potenciální dětské pacienty se srdečními vadami vhodné pro absolvování léčby v ČR.

V současné době se v rámci humanitárního programu MEDEVAC v ČR léčí dva kosovští chlapci Albion a Edonis, kteří byli po absolvování úspěšných operačních zákroků propuštěni z nemocnice a nyní podstupují ozdravnou rekonvalescentní péči v Olivově dětské léčebně v Říčanech.

Další dětský pacient přiletěl minulý týden z Kábulu. Čtyřletého afghánského chlapce Hamidollu, který je nyní společně se svým strýcem hospitalizován na infekčním oddělení Fakultní nemocnice Na Bulovce, čeká v nejbližší době náročný operační zákrok na Klinice popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Pokračování realizace programu humanitárních evakuací zdravotně postižených obyvatel (MEDEVAC) bylo schváleno vládou ČR a je zajišťováno Ministerstvem vnitra v úzké spolupráci s Ministerstvy obrany a zdravotnictví. Humanitární program MEDEVAC je primárně určen pro vážně nemocné děti z válkou postižených či jinak potřebných oblastí, pro které je za stávajících okolností potřebná lékařská péče v jejich domovině nedostupná.

Dosavadní bilance programu MEDEVAC činí za léta 1993 až 2007 celkem 103 transportovaných a v České republice léčených pacientů (většinou dětí) ze zemí postižených válkou či přírodními katastrofami jako je Bosna a Hercegovina, Kosovo, Ruská federace (Čečensko), Irák a Pákistán.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie