Aktuálně

9. 4. 2010 10:46

Jan Fischer jednal s Barackem Obamou

Premiér se společně s dalšími evropskými státníky zúčastnil jednání s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Prezident Spojených států, který do Prahy přicestoval kvůli podpisu smlouvy o omezení jaderných zbraní s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem, se včera večer setkal v sídle amerického velvyslance v Praze s představiteli jedenácti států střední a východní Evropy.

Podle slov českého premiéra Jana Fischera americký prezident Obama účastníky večeře ujistil, že stále patří do euroatlantického prostoru, ať už se jedná o země, které jsou členem Severoatlantické aliance nebo o ty, které o vstup teprve usilují. Státníci jednali také o přípravě nového strategického konceptu NATO a o misi v Afghánistánu, která je vnímána jako zásadní priorita nejen pro Spojené státy, ale také pro celou Severoatlantickou alianci. Prezident Barack Obama podle premiéra Fischera ocenil jednotlivé země, které se v bojích v této zemi angažují. „Často je dost obtížné přesvědčit veřejné mínění, širší veřejnost v jednotlivých zemích, aby se přidala k podpoře vládních návrhů, které směřují k posílení účasti nebo vojenského angažmá v Afghánistánu,“ uvedl na včerejší tiskové konferenci předseda vlády Jan Fischer.

Kromě tématu bojů v Afghánistánu se státníci zabývali také vztahem k Rusku. Podle amerického prezidenta je potřeba tento vztah budovat na principech vzájemné důvěry. Je podle něj také důležité o odlišném vnímání otázek dnešního světa diskutovat. Debata na společném jednání amerického prezidenta s hlavami balkánských, pobaltských a středoevropských států se týkala také otázky energetické bezpečnosti. Pro řadu účastníků večeře znamenala podle českého premiéra Jana Fischera právě tato problematika zásadní téma diskuze.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie