Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 1. 2009 11:47

K. Schwarzenberg: Je nepředstavitelné, aby suverénní země podepsala smlouvu s teroristickou organizací

Ministr zahraničí ČR Karel Schwarzenberg jednal v Egyptě o aktuálním vývoji v Gaze. V Káhiře se sešel na mimořádné schůzce s egyptským ministrem zahraničí Ahmedem Aboul Gheitem.

Vzhledem k vývoji na Blízkém východě se ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg rozhodl, že z Jihoafrické republiky, kde jednala Trojka EU - JAR, odcestuje do Egypta.

Témata schůzky bylo podle plánu tato: aktuální vývoj a humanitární situace v Gaze.

Karel Schwarzenberg se v Káhiře setkal i s prezidentem palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem. Ministr podle ní podpořil úsilí všech stran vedoucí k vyřešení nynější situace a ocenil úlohu Egypta. Informoval Abbáse, že jakmile to bude možné, vyšle Česká republika coby předsednická země EU okamžitě do Gazy své odborníky, jež ve spolupráci s Evropskou komisí a mezinárodními organizacemi vyhodnotí humanitární potřeby obyvatel Gazy.

Za poslední dva týdny to byla už druhá ministrova návštěva regionu. Karel Schwarzenberg vedl ve dnech 4. až 6. ledna delegaci Trojky EU, která jednala s představiteli Egypta, Izraele, Palestinské národní správy a Jordánska.

Briefing s médii po příletu do Prahy - Ruzyně se konal ve 20 hodin. Zde ministr zahraničí K. Schwarzenberg důraznil, že je pro něj nepředstavitelné, aby suverénní země - Izrael podepsala smlouvu s teroristickou organizací, proto musí klíčovou úlohu zprostředkovatele zaujmout právě Egypt. Proto podle jeho názoru také došlo k jednostranému vyhlášení příměří.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie