Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 10. 2023 17:11

Lídři EU jednali v Granadě o prioritách pro další roky a rozšíření unie

Za účasti českého premiéra Petra Fialy proběhl ve španělské Granadě neformální summit Evropské rady, 6. října 2023.
Za účasti českého premiéra Petra Fialy proběhl ve španělské Granadě neformální summit Evropské rady, 6. října 2023.
Předseda vlády ČR Petr Fiala se v pátek 6. října zúčastnil ve španělské Granadě neformálního jednání Evropské rady. Lídři členských států jednali o klíčových prioritách pro další roky, které jsou nezbytné pro silnou, dynamickou a konkurenceschopnou Evropu. Tématem jednání byla také migrace, strategická soběstačnost EU a rozšíření Evropské unie.

Klíčovým tématem jednání byly strategické priority EU na další pětileté období po roce 2024. Byl to však teprve začátek diskuse, která vyvrcholí v polovině příštího roku přijetím nové strategické agendy Evropské rady. „Musíme se mnohem více soustředit na to, aby byla EU více konkurenceschopná, aby v globální soutěži lépe obstála. Bavili jsme se o tom, že musíme být více nezávislí ve strategických odvětvích. Potřebujeme omezit přílišnou surovinovou závislost na několika málo nespolehlivých zemích. Musíme pracovat na posilování vlastní výrobní kapacity EU ve strategických oblastech jako jsou léky, automobilový průmysl a další,“ uvedl premiér.

Představitelé unijních zemí jednali také o dalším rozšiřování EU na východ. „Musíme dát jasnější plán zemím, které dlouhodobě usilují o vstup do Evropské unie a to jsou především země západního Balkánu. Není možné pokračovat tímto váhavým způsobem. Jsou zde také ambice Ukrajiny a Moldavska. Všem těmto zemích je třeba dát jasnou perspektivu a je potřeba se shodnout na dalších krocích,“ řekl předseda vlády. Více v závěrečné deklaraci.

Lídři rovněž diskutovali o nutnosti aktivně bojovat s nelegální migrací. Premiér Fiala zdůraznil, že klíčem k řešení je především posílení ochrany a správy vnějších hranic, prevence nelegální migrace, boj proti pašerákům a zefektivnění návratové politiky. „Situace, která je dnes v Itálii je opravdu vážná. Musíme změnit náš přístup. Musíme se mnohem více soustředit na řešení nelegální migrace mimo území EU. Ve chvíli, kdy nelegální migranti jsou na území unie, tak už je pozdě. Musíme více bojovat s pašeráky, více spolupracovat se zeměmi původu a tranzitu a ten postup by měl být společný,“ dodal premiér.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie