Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 1. 2008 12:19

Ministerstvo zahraničních věcí nabádá turisty cestující do Keni k opatrnosti

Vzhledem k výraznému zhoršení bezpečnostní situace v Nairobi, Kisuku, Eldoretu a dalších větších městech v Keni varuje Ministerstvo zahraničních věcí ČR občany, kteří chtějí vycestovat do této země před možným nebezpečím.

Tisková mluvčí MZV ČR Zuzana Opletalová uvedla pro server vlada.cz, že by se turisté měli vyhýbat větším veřejným shromážděním a případným vycházkám z ubytovacích zařízení po setmění. Připustila, že na keňském pobřeží by měla být bezpečnost turistů zajištěná. „V případě, že turisté přiletí do přístavu Mombasa, tak dokonce je po příletu doprovázejí policejní eskorty do středisek a letovisek,“ dodala mluvčí Zuzana Opletalová.

K výraznému zhoršení bezpečnostní situace došlo v Keni po ohlášení výsledků prezidentských voleb (27.12. 2008). Nebezpečí hrozí především v Nairobi, Kisuku, Eldoretu a dalších větších městech, především v západní části země a v oblasti Rift Valley. Dochází k násilným střetům mezi zastánci opozice a prezidenta, k pouličním nepokojům a žhářským útokům, policie zasahuje slzným plynem, vodními děly a střelbou.

Keňský prezident Mwai Kibaki patří k nejpočetnějšímu (22 procent obyvatel) a nejbohatšímu kmeni Kikujům, opoziční kandidát Railu Odingu pak k Luum (13 procent obyvatel). Oba kmeny se liší jazyky i místem, které obývají. Kikujové obývají především centrální provincii, jejich doména sahá od Nairobi až po Mont Keňu, zatímco Luuové obývají Západní Keňu, především město Kisumu a další oblasti poblíž Viktoriina jezera.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie