Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 4. 2009 11:47

Mirek Topolánek dal Janu Fischerovi návrhy nových ministrů

Odstupující předseda vlády ČR Mirek Topolánek jednal s designovaným premiérem Janem Fischerem.

Po skončení schůzky, která trvala přes hodinu se uskutečnil krátký briefing obou politiků, kteří krátce zhodnotili vzájemné jednání a vyjádřili se k tvorbě dočasné vlády. Poté odpověděli na dotazy přítomných novinářů.

Premiér Mirek Topolánek se na brífinku po hodinové schůzce nejprve omluvil, že se čtrnáct dní nevyjadřoval k tvorbě vlády, čímž, jak uvedl mohly vznikat spekulace. Přesto považuje za správné, že se po tuto dobu k tomuto tématu nevyjadřoval. Nyní nastal okamžik "ukončit premiérské schizma", a proto se sešel s designovaným premiérem Jiřím Fischerem na jednání. Mirek Topolánek mu během rozhovorů doporučil několik jmen: Tomáš Uvíra pro finance, Martin Barták - obrana, Gustáv Slamečka - doprava, Dana Jurásková - zdravotnitcví a Daniela Kovářová - spravedlnost. Odstupující premiér také uvedl, podle jeho názoru, dvě zcela politicky neutrální nominace: pro resort kultury Mojmír Kubiček a pro ministerstvo školství Miroslavu Kopicovou. K uvedeným jménům Mirek Topolánek uvedl, že jde o "pomocnou záležitost a tak to vnímá i u ostatních návrhů". Nový premiér si podle M. Topolánka výběr učiní sám. Další jednání, která mezi premiéry proběhnou se budou podle odstupujího předsedy vlády týkat vládní agendy, tak aby škody vzniklé demisí vlády byly co nejmenší. Vše by se mělo stihnout do 9. května a Mirek Topolánek odmítl spekulovat o jiném datu, neboť toto datum je podle něj výsledkem politického vyjednávání. Navíc příští týden premiéra čekají zahraniční pracovní návštěvy.

Designovaný premiér Jan Fischer ve své řeči uvedl, že ještě bude celá řada jednání a rozhovorů, jejichž výsledkem bude předložení návrhu jmenného seznamu vlády. Dnes například již jednal mimo jiné s odstupujícím ministrem vnitra Ivanem Langerem. S tím, že se v nominacích vyskytují dvě jména na jeden post ministra, nebude mít, dle jeho slov, problém a bude si umět vybrat. Dodal, že seznam bude "laděn" s politickými subjekty.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Zvuková příloha

Tisková konference premiérů M. Topolánka a J. Fischera 16. dubna

Fotogalerie [F] fotogalerie