Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 3. 2009 10:30

Neformální zasedání ministrů obrany členských států EU

Včera a dnes se v Praze koná dvoudenní neformální zasedání ministrů obrany členských států Evropské unie.

Účastníci zasedání prodiskutují aktuální otázky v jednotlivých agendách Evropské bezpečnostní a obranné politiky. Vzhledem k tomu, že jde o neformální typ schůzky její účastníci nedochází k závěrům. Jednání předsedá místopředsedkyně vlády a ministryně obrany Vlasta Parkanová. Účast přijali generální tajemník/vysoký představitel EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana, ředitelka pro obranné záležitosti Generálního sekretariátu Rady Claude France Arnouldová, zástupci Evropské komise a ředitel Evropské obranné agentury Alexander Weis. Vojenské orgány Evropské unie reprezentují předseda Vojenského výboru Evropské unie generál Henri Bentégeat, generální ředitel Vojenského štábu Evropské unie generálporučík David Leaky a velitelé probíhajících vojenských operací Evropské unie. Vzhledem k tomu, že jedním z diskutovaných, a z hlediska českého předsednictví důležitých témat, je spolupráce Evropské unie a NATO, zasedání se účastní také představitelé NATO v čele s generálním tajemníkem Aliance Jaap de Hoop Schefferem.

“Byly to právě tyto dva historické okamžiky, které pro nás znamenaly formální návrat do rodiny svobodných demokratických zemí, do rodiny, v níž máme zajištěnu naší obranu a bezpečnost“, řekla na úvod zasedání ministryně obrany Vlasta Parkanová. Evropská unie se podle ministryně obrany ukotvila v globálním prostředí jako významný politický hráč a přijala na sebe nové odpovědnosti. „Hmatatelným důkazem toho je její vzrůstající schopnost uskutečňovat vojenské operace a civilní mise, kterých bylo doposud již dvacet tři“, dodala ministryně Parkanová.

Na včerejším jednání vojenští představitelé probírali probíhající operace EU v Bosně a Hercegovině nazvanou ALTHEA, EUFOR TCHAD/RCA v Čadu a Středoafrické republice a historicky první námořní operaci Evropské unie ATALANTA.

Dnes se ministři obrany zabývají rozvojem vojenských schopností a spoluprací Evropské unie se svými strategickými partnery v bezpečnostní oblasti, Severoatlantickou aliancí, OSN a Africkou unií.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie