Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 7. 2013 10:30

Noví ministři začali úřadovat

Po středečním jmenování vlády prezidentem republiky uvedl premiér Jiří Rusnok nové ministry do úřadů. Ti se tak ujali řízení jednotlivých resortů.

Před samotným předáním úřadů jmenovaným ministrům se nová vláda sešla k prvnímu krátkému jednání, na kterém se zabývala především organizačními záležitostmi, jednacím řádem vlády či termínem příštího zasedání kabinetu.

Premiér Rusnok poté ještě ve středu uvedl do úřadů oba místopředsedy vlády Jana Fischera a Martina Pecinu, kteří jsou pověřeni řízením resortů financí, resp. vnitra. Ministerstvo průmyslu a obchodu poté převzal Jiří Cienciala a Jan Kohout se ujal resortu zahraničních věcí. Ministrem obrany zůstal Vlastimil Picek.

Ve čtvrtek odpoledne dokončil premiér předávání resortů devíti ministrům. Resortu školství se ujal Dalibor Štys, kultury Jiří Balvín a práce a sociálních věcí František Koníček. Martin Holcát převzal ministerstvo zdravotnictví, Tomáš Podivínský životní prostředí a Miroslav Toman zemědělství. Resorty dopravy a místního rozvoje nově vede Zdeněk Žák, resp. František Lukl. Novou ministryní spravedlnosti, předsedkyní Legislativní rady vlády a zároveň jedinou ženou ve vládě je Marie Benešová.

Noví ministři byli uvedeni do funkce 10. a 11. července 2013

Vládní priority

Členové kabinetu Jiřího Rusnoka současně nastínili některé ze svých priorit.

Ministr financí se chce zaměřit na oživení české ekonomiky. „Za zásadní považuji to, aby se podařilo obnovit růst v České republice,“ řekl Jan Fischer. Zlepšit by se měl i výběr daní.

Ministr průmyslu a obchodu označil za svou hlavní prioritu oblast energetiky. „Z toho pramení všechno a zejména to, co je na konci – konkurenceschopnost," vysvětlil Jiří Cienciala na tiskové konferenci.

Ministr vnitra Martin Pecina plánuje navýšení počtu policistů i jejich platů. Nově přijatí strážci zákona by mohli působit například v severních Čechách.

Ministr zahraničních věcí Jan Kohout hodlá klást důraz na proexportní politiku. Chystá se také řešit neobsazené velvyslanecké posty.

Ministr obrany Vlastimil Picek předloží vládě návrh dalšího pronájmu stíhaček Gripen.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie