Aktuálně

27. 9. 2011 17:23

Obvinění mají mít možnost se dohodnout na výši trestu

Vláda dnes schválila novelu zavádějící do trestního řádu nový institut dohody o vině a trestu.

Kvalifikované odhady říkají, že v 50 % případů se pachatel přizná. U bagatelní kriminality se doznává přes 75 % pachatelů. Proto si myslíme, že tento návrh má smysl, sníží se tím počet případů, které soud projednává v klasickém hlavním líčení, celý proces se zrychlí,“ řekl premiér Petr Nečas po jednání vlády.Ministr školství Josef Dobeš, ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, předseda vlády Petr Nečas a ministr kultury Jiří Besser, 27. září 2011

Dohoda o vině a trestu spočívá v přiznání obviněného, který za účasti svého obhájce sjedná se státním zástupcem dohodu ohledně trestu, popřípadě ochranného opatření a ohledně rozsahu a způsobu náhrady škody. Tuto dohodu schvaluje soud, který ji nemusí pro nepřiměřenost schválit. „Vláda se na jednání shodla, že tento institut nebude možné využívat pro mladistvé, protože nejsou plnoprávní před zákonem,“ doplnil premiér.

Obdobně funguje dohoda o vině a trestu již třicet let v Německu nebo je v právním řádu také na Slovensku, v Polsku, Itálii nebo Španělsku. Navíc již dnes existuje v trestním řádu systém různých odklonů, kdy případ nejde klasickou cestou, jde např. o narovnání anebo podmíněné zastavení trestního stíhání. Praxe ukazuje, že tyto instituty fungují.

Návrh novely trestního řádu upravuje také institut spolupracujícího obviněného tak, aby byl efektivnější. Spolupracujícími obviněnými by se mohli stát lidé, kteří pomohou k odhalení trestných činů organizovaných skupin. Soudy by pak mohly těmto obviněným ukládat tresty pod dolní hranicí sazby či od trestu ustoupit.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie