Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 2. 2019 18:34

Premiér Babiš jednal se zástupci podnikatelské a vědecké sféry o česko-izraelské spolupráci, navštívil i památník Jad Vašem

Premiér Babiš v rámci cesty do Izraele navštívil i památník obětí holocaustu Jad Vašem, 20. února 2019.
Premiér Babiš v rámci cesty do Izraele navštívil i památník obětí holocaustu Jad Vašem, 20. února 2019.
Předseda vlády České republiky Andrej Babiš jednal ve středu 20. února 2019 s izraelskými zástupci podnikatelské a vědecké sféry o budoucím rozvoji vzájemné spolupráce v oblasti vědy a výzkumu.

Na pracovním obědě se zástupci izraelských podnikatelů a vědců představil premiér Babiš inovační strategii České republiky Czech Republic: The Country For The Future. Jednali mimo jiné o inovacích v oblasti vodohospodářství, tématice léčebného konopí, kybernetické bezpečnosti a digitalizaci státní správy. Jednání se zúčastnili místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček, bývalá hlavní vědkyně Izraele Orna Berryová a další izraelští odborníci na danou problematiku.

Premiér Babiš také navštívil Památník hrdinů a obětí holokaustu Jad Vašem. Po pietním aktu ve Vzpomínkové síni připomněl principy tolerantního soužití všech lidí v kontrastu s hrůzami, které se v minulosti staly. Následovala prohlídka areálu a Památníku dětských obětí. Před odjezdem se český předseda vlády podepsal do pamětní knihy.

Za doprovodu vědecké diplomatky Delany Mikolášové navštívil premiér Inovační centrum Šimona Perese v Tel Avivu. „Izrael se transformoval na start-up nation a pan kolega Havlíček měl možnost mluvit s lidmi, kteří tu knihu Start-up Nation napsali, a pokud vím, tak s nimi domluvil, že bychom je pozvali do České republiky, aby nám mohli povyprávět ten neuvěřitelný příběh Izraele,“ uvedl předseda vlády po návštěvě Peresova inovačního centra.

V době svého založení se centrum zaměřovalo na sociokulturní oblast dění, avšak v současné době slouží jako místo pro aplikaci inovačních principů ve vědě. „Tady je satelit, který má zítra startovat na Měsíc. Je to neuvěřitelný úspěch tak malého státu, který svou odvahou a urputností dosáhl ve světovém měřítku takových obrovských úspěchů,“ řekl premiér o izraelském vesmírném programu.

Premiér Babiš v Jeruzalémě navštívil také věž Ester od Martina Rajniše. Byla otevřena 10. listopadu 2017 a symbolizuje dobré vztahy České republiky a Izraele. Převážně dřevěná stavba ve tvaru rozkvetlého kaktusu bude v následujících měsících přestěhována do Gazelle Parku.

Dnešní program byl završen návštěvou zemědělského inovačního institutu Volcani, kde se premiér seznámil s inovačním programem institutu a s možnostmi spolupráce v oblasti léčebného konopí a s nejnovějšími přístupy ve využívání odpadních vod.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie