Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 10. 2018 15:45

Premiér Babiš udělil Cenu předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace za rok 2018

Andrej Babiš předává cenu profesoru Jaroslavu Petrovi, 29. října 2018.
Andrej Babiš předává cenu profesoru Jaroslavu Petrovi, 29. října 2018.
Předseda vlády Andrej Babiš, který je zároveň předsedou vládní RVVI, udělil 29. října 2018 na slavnostním aktu v Hrzánském paláci Cenu předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace profesoru Jaroslavu Petrovi. Slavnostního ocenění se účastnili zástupci akademické obce v čele s ministrem školství Robertem Plagou, členy RVVI, předsedkyní Akademie věd ČR Evou Zažímalovou, předsedkyní Grantové agentury ČR Alicí Valkárovou, předsedou Technologické agentury ČR Petrem Konvalinkou a dalšími osobnostmi.

Jde o ocenění určené významným vědeckým pracovníkům, ale také novinářům, učitelům, podnikatelům, cestovatelům a průkopníkům, kteří popularizují poznání, publikují k tématům vědy a techniky a předávají své poznatky o vědeckých výsledcích nejširší veřejnosti. Cena je udělována jednou ročně za propagaci nebo popularizaci výzkumu, experimentálního vývoje a inovací.

Laureátem pro letošní rok se stal prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc. za obor biologických a zemědělských věd. Profesor Petr se věnuje popularizaci vědy systematicky a nezištně už skoro 30 let. Zmínit je třeba jeho letitou spolupráci s Českým rozhlasem a časopisem Věda a technika mládeži – dále publikoval v Lidových novinách nebo magazínech 21. století, Medical Tribune, Vesmír, Psychologie dnes. Je autorem řady populárně naučných publikací, v současnosti například dokončuje knihu s pracovním názvem „Desatero smyslů“ o smyslovém vnímání v živočišné říši.

Premiér v proslovu zdůraznil, že podpora vědy a výzkumu má za této vlády jednoznačnou prioritu. I proto se rozhodl postavit do čela vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace a zavázal vládu ke zvyšování výdajů na výzkum. V součtu vládních, podnikových a evropských zdrojů chce docílit minimálně 2% podílu HDP ve výdajích na vědu, což by Českou republiku posunulo do evropské desítky nejinovativnějších zemí.

„Pokud chceme posílit vnímání vědy ve společnosti i mimo akademická pracoviště, laboratoře a výzkumná centra, je třeba, abychom o ní dokázali srozumitelně, nadšeně, ale současně jednoduše komunikovat i mimo odbornou obec. Propagace vědy zůstává často opomíjená. Tato cena je proto důkazem, že i na národní úrovni chceme propagátory na poli vědy a výzkumu ohodnotit a docenit,“ sdělil k významu tohoto ocenění během slavnosti premiér.

S cenou je spojeno také finanční ocenění ve výši 350 tisíc korun.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie