Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 9. 2017 13:37

Premiér Bohuslav Sobotka navštívil Národní galerii v Praze, s jejím ředitelem projednával nové projekty i rekonstrukci Veletržního paláce

Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštívil Anežský klášter, 7. září 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštívil Anežský klášter, 7. září 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštívil ve čtvrtek 7. září 2017 Národní galerii v Praze. V doprovodu generálního ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a zástupců Ministerstva kultury si prohlédl některé expozice a seznámil se s výsledky rekonstrukce Anežského kláštera. S vedením Národní galerie projednal rovněž přípravu rekonstrukce Veletržního paláce a seznámil se s plánem hlavních výstavních a rozvojových projektů na příští rok.

Národní galerie se v uplynulých třech letech podílela na velkých výstavách, které připomínaly významné momenty české minulosti. V roce 2015 připomínala 600 let od smrti mistra Jana Husa, v roce 2016 pak zaznamenala velký úspěch mezi domácími i zahraničními návštěvníky s výstavou o Karlu IV. u příležitosti 700. výročí jeho narození. Ta se stala nejnavštěvovanější výstavou roku.

„Jsem rád, že naše vláda přispěla k těmto úspěchům, protože jsme systematicky navyšovali rozpočet Národní galerie. Mezi lety 2014 a 2017 vzrostl o 80 milionů korun, tedy asi o 36 %. Zajistili jsme také prostředky na některé významné rekonstrukce. Úspěšně byla zahájena revitalizace Anežského kláštera v Praze, jedné z nejvýznamnějších středověkých památek v České republice, kde Národní galerie vystavuje právě středověké umění. V letošním roce je na opravy střech kostelů v Anežském klášteře vyčleněno 7,4 milionu korun,“ konstatoval premiér Sobotka.

Na jednání s vedením Národní galerie se premiér Bohuslav Sobotka seznámil s projekty, které galerie chystá na příští rok. Jde především o výstavu k padesátému výročí Pražského jara, která se otevře příští rok na podzim a potrvá až do roku 2019. Vláda v květnu rozhodla, že tuto výstavu, jež mapuje důležité období ve vývoji samostatného poválečného Československa, podpoří v rámci celkového konceptu oslav částkou 26 milionů korun.

Národní galerie také plánuje rozsáhlou rekonstrukci Veletržního paláce.

„Cílem je získat touto rekonstrukcí v Praze skutečně moderní prostor pro vystavování českého i světového umění. Praha je velmi oblíbenou evropskou destinací a myslím, že by jí prospělo, kdyby sem častěji jezdili turisté se zájmem o umění a kulturu,“ uvedl Bohuslav Sobotka.

Premiér Bohuslav Sobotka během jednání v Národní galerii také připomněl, že se jeho vláda systematicky snaží zlepšit i pracovní podmínky zaměstnanců v kultuře. Během svého mandátu čtyřikrát zvýšila platy ve veřejném sektoru, naposledy k 1. červenci 2017 se platové tarify zaměstnanců v kultuře zvýšily o 9,4 procenta. Další zvyšování platů ve veřejném sektoru, a to o 10 procent, plánuje od listopadu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie