Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 3. 2024 15:09

Premiér Fiala jednal s ministrem zahraničí Spojených arabských emirátů Al Nahajánem

Premiér Petr Fiala jednal ve Strakově akademii s ministrem zahraničních věcí Spojených arabských emirátů šejkem Al Nahajánem, 26. března 2024.
Premiér Petr Fiala jednal ve Strakově akademii s ministrem zahraničních věcí Spojených arabských emirátů šejkem Al Nahajánem, 26. března 2024.
Předseda vlády Petr Fiala se v úterý 26. března setkal ve Strakově akademii s ministrem zahraničních věcí Spojených arabských emirátů Abdulláhem bin Zájd Al Nahajánem. Mezi hlavními tématy setkání bylo prohloubení ekonomické a investiční spolupráce. Premiér také ocenil znovuotevření velvyslanectví SAE v Praze.

Spojené arabské emiráty patří k hlavním mimoevropským obchodním partnerům Česka a jsou vstupní branou pro český export na Blízký východ. „Jednali jsme o rozvoji vzájemného obchodu a investičních příležitostech. České firmy mají v zemi výborné renomé. Řadě z nich se již v SAE podařilo úspěšně prosadit v energetickém sektoru, odpadovém hospodářství, zdravotnictví a dalších oborech. Existuje stále velký potenciál pro uplatnění našich technologií na tamním trhu,“ uvedl premiér. Perspektivní se jeví také spolupráce v oblasti vesmírných technologií.

Důležitým impulsem rozvoje obchodních vztahů a investic by se letos mělo stát první zasedání  česko-emirátské smíšené hospodářské komise v Praze. Obrat vzájemného obchodu v posledních letech rychle roste, loni dosáhl rekordních 22,9 miliardy korun. Export českých firem do SAE vzrostl v loňském roce na 17,6 miliardy korun. Mezi hlavní exportní položky patří hardware pro informační a komunikační technologie, telefonické přístroje, osobní automobily, energetické obvody, produkty sklářského průmyslu a vojenský materiál.

 

 

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie