Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 10. 2023 10:47

Premiér Fiala jednal se svým uzbeckým protějškem Abdullou Aripovem o posilování hospodářské spolupráce

Premiéři České republiky a Uzbekistánu Petr Fiala a Abdulla Aripov, 10. října 2023.
Premiéři České republiky a Uzbekistánu Petr Fiala a Abdulla Aripov, 10. října 2023.
Předseda vlády ČR Petr Fiala přijal v úterý 10. října 2023 ve Strakově akademii premiéra Republiky Uzbekistán pana Abdullu Aripova. Hlavními tématy jednání byly posilování bilaterálních vztahů a spolupráce zejména v hospodářství, leteckém průmyslu a těžařství. Premiéři následně přijali společné prohlášení o posílené spolupráci mezi oběma zeměmi.

Oba předsedové vlád navázali na dubnové jednání, které proběhlo v uzbeckém Taškentu. Nyní došlo k vůbec prvnímu přijetí uzbeckého premiéra v Praze v historii Česka. Jako nástroj k dalšímu rozšíření vzájemné spolupráce a k realizaci konkrétních projektů přijali premiéři Společné prohlášení o posílené spolupráci mezi vládou České republiky a vládou Republiky Uzbekistán.

V přijatém textu obě země prohlašují, že mají zájem o rozšíření vzájemné spolupráce v různých oblastech společného zájmu, včetně obranně-průmyslové, hospodářské či kulturní, a ve vzdělávání, výzkumu a vědě. Obě země vyjádřily vůli přispívat k regionální spolupráci mezi EU a regionem Střední Asie.

„Jsem rád, že se vztahy Česka a Uzbekistánu úspěšně rozvíjí. Po mé dubnové návštěvě nyní zavítal předseda vlády Uzbekistánu Abdulla Aripov do ČR. Od jara se podařilo uzavřít kontrakt na dvě letadla L-410 a společnost Uzbekistan Airways už je nedávno také obdržela. Škoda Transportation se uchází o dodávku vlaků, tramvají i souprav metra do Uzbekistánu. Její nabídku na 34 vlakových souprav pro regionální spoje velmi podporujeme,“ upřesnil český předseda vlády.

Premiéři jednali také v otázce rozvoje spolupráce v sektoru průmyslu, těžby a zpracování nerostných surovin. Uzbekistán má značné zdroje mědi, zlata, uranu a zemního plynu. Těžba těchto surovin tak otevírá prostor pro dodávky českých technologií a zařízení. Kromě toho došlo také na další možnosti v obranně-průmyslové spolupráci. České firmy mají zájem stát se spolehlivým partnerem pro tamní ozbrojené síly a nabídnout tak alternativu k vojenskému materiálu pocházejícímu z Ruska a z dob Sovětského svazu.

Česko chce s Uzbekistánem rozvíjet i spolupráci v zemědělství a potravinářství. V hlavním městě Taškentu momentálně jedná český ministr zemědělství Marek Výborný. „Všechny tyto body jsou konkrétní podporou české ekonomiky a exportu,“ zmínil Petr Fiala.

Po jednání v sídle české vlády se oba premiéři přesunuli do Brna na 64. Mezinárodní strojírenský veletrh. Návštěva uzbeckého premiéra Abdully Aripova pokračuje i ve středu 11. října. Spolu s předsedou vlády ČR Petrem Fialou zahájí v Praze Česko-uzbecké podnikatelské fórum.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie