Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 1. 2022 16:46

Premiér Fiala navštívil během první zahraniční cesty Slovensko, s partnery se shodl na důležitosti středoevropské spolupráce

Premiér Petr Fiala se slovenským předsedou vlády Eduardem Hegerem, 11. ledna 2022.
Premiér Petr Fiala se slovenským předsedou vlády Eduardem Hegerem, 11. ledna 2022.
Premiér Petr Fiala navštívil v úterý 11. ledna 2022 Slovenskou republiku. Během tradičně první zahraniční cesty jednal se svým protějškem Eduardem Hegerem o bilaterální spolupráci a regionálních a evropských otázkách, zejména pak situaci na východní hranici Evropské unie, západním Balkánu, rozšíření EU či Zelené dohodě pro Evropu. Českého premiéra přijali také prezidentka Zuzana Čaputová a předseda Národní rady Slovenské republiky Boris Kollár.

„Musím říct, že jsem si nedovedl představit, že bych na své první zahraniční cestě navštívil jinou zemi než právě Slovensko, protože jak řekl pan premiér Eduard Heger, pojí nás nejen společná historie, ale i přátelské vztahy na mnoha úrovních. A myslím, že i obě vlády cítí, že je potřeba tyto vztahy posilovat, rozvíjet, a jsem moc rád, že se tato má cesta mohla uskutečnit i v té složité, nepříznivé situaci,  které obě naše země v souvislosti s pandemií čelí,“ uvedl předseda české vlády Petr Fiala po jednání se slovenským kolegou.

Oba premiéři rovněž potvrdili zájem o uskutečnění osmého společného zasedání české a slovenské vlády, které má hostit slovenská strana na jaře letošního roku.

Premiéři diskutovali o dalším rozvoji spolupráce mezi oběma zeměmi, jak v bilaterální rovině, tak v rámci regionálních formátů a v rámci Evropské unie. Diskuse se vedla o prohloubení obranné spolupráce, která se dotýká celé řady oblastí včetně výcviku, logistiky či vzdělávání. Oba lídři hovořili o možnostech koordinace nadcházejícího předsednictví České republiky v Radě EU a předsednictví Slovenské republiky ve Visegrádské skupině a Slavkovském formátu. Tématem jednání byla i situace v Kazachstánu, současné vztahy s Ruskou federací a podpora svrchovanosti Ukrajiny.

Během jednání předsedové vlád nevynechali ani aktuální evropská témata. Dotkli se významu Zelené dohody pro ekonomiky obou zemí, včetně výzev spojených s energetickou transformací.

„Chtěl bych na tomto místě zmínit energetickou politiku, což je věc, která se dotýká a bude dotýkat životů občanů jak Slovenské republiky, tak České republiky. Shodli jsme se, že v rámci dalších kroků v evropské politice Zeleného údělu bude určitě výhodné a nutné, abychom zastávali společnou pozici, protože máme společné zájmy, například prosazení jádra jako trvalého čistého zdroje. A naší snahou je, aby ten cíl dosáhnout uhlíkové neutrality nebyl na úkor našich občanů, abychom zabránili energetické chudobě, aby politika Evropské unie v této věci byla racionální a naplňovala svůj cíl bez vážných socioekonomických dopadů,“ konstatoval premiér Petr Fiala.

Oba premiéři poté společně uctili položením věnců památku zakladatelů československé státnosti u památníků T. G. Masaryka a M. R. Štefánika. Poté se premiér Petr Fiala přesunul na Bratislavský hrad, kde jej přijala prezidentka Slovenské republiky Zuzana Čaputová. S hlavou státu předseda vlády prodiskutoval mimo jiné priority nové české vlády a témata, která chce Česká republika prosazovat v rámci nadcházejícího předsednictví v Radě EU, a naopak ta, jež chce prosazovat Slovensko během svého předsednictví V4. Bavili se i o aktuálních problémech spojených s řešením pandemie nemoci covid-19.

Návštěvu Slovenské republiky ukončil Petr Fiala jednáním s předsedou Národní rady Slovenské republiky Borisem Kollárem, se kterým hovořil především o sociálních a ekonomických dopadech pandemie. Oba také potvrdili zájem o opětovné navázání meziparlamentních kontaktů, které pandemie dočasně omezila.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie