Aktuálně

24. 11. 2023 16:22

Premiér Fiala ocenil handicapované sportovce

Předseda vlády Petr Fiala ocenil handicapované sportovce, 24. listopadu 2023.
Předseda vlády Petr Fiala ocenil handicapované sportovce, 24. listopadu 2023.
Sportovci a sportovkyně, kteří dosáhli mimořádných úspěchů v paralympijských a deaflympijských sportech, převzali v pátek 24. listopadu ve Strakově akademii ocenění z rukou premiéra Petra Fialy a zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové. Za vynikající reprezentaci České republiky jim poděkoval i státní tajemník na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Andrys a předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek.

Diplomy převzalo celkem 17 sportovců a sportovkyň. Nechyběli mezi nimi členové parahokejového družstva Michal Vápenka a Miroslav Novotný, plavec Arnošt Petráček nebo Lenka Matoušková, letošní mistryně Evropy v hodu diskem. Premiér Petr Fiala jim blahopřál k úspěchu a poděkoval za skvělou reprezentaci ČR ve světě. „Uspěli jste díky měsícům a létům intenzivního tréninku a kondiční přípravy, ale zejména díky svojí vytrvalosti, odhodlání a schopnosti nevzdávat se ani v těch nejtěžších chvílích. Jsem hrdý na to, že čeští parasportovci dosahují na světovou úroveň a přivážejí medaile z prestižních soutěží,“ uvedl premiér.

„Úspěchy reprezentantů a reprezentantek zásadně přispívají k tomu, že sportování lidí s handicapem si získává stále víc diváků a fanoušků. Ukazují také cestu těm, kteří nevěřili, že s handicapem lze žít aktivní život, jehož součástí je i sport. To nás staví před výzvu, abychom dokázali zajistit dostatek bezbariérových sportovišť a zlepšovali podmínky všem, kdo se sportu chtějí věnovat,“ dodala zmocněnkyně Klára Šimáčková Laurenčíková.

„Pořád je třeba připomínat, jak zásadní význam má pravidelný a aktivní pohyb pro spokojený a naplněný život. A na příkladu našich handicapovaných sportovkyň a sportovců je to vidět dvakrát. Moc jim děkuji za to, jak inspirativní, pozitivní a nadějeplný příklad dávají všem dětem a mladým lidem, kteří z různých důvodů musejí žít složitější život,“ řekl státní tajemník na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Andrys.

„Sport je mimořádný v tom, že je naprosto pro všechny. Bez rozdílu pohlaví, rasy, věku, národnosti, handicapu či náboženského vyznání. Sport nás zkrátka všechny spojuje dlouhé desítky let a já jsem pyšný na všechny sportovce, kteří hrdě reprezentují naši zem a zanechávají tak odkaz nejen jako skvělou prezentaci našeho národa, ale především dalším generacím, mladým začínajícím sportovcům, kdy těmito úspěchy dokazují, že nic není nemožné,“ doplnil předseda NSA Ondřej Šebek.
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie