Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 6. 2023 14:50

Premiér Fiala se v Bulboace u Kišiněva zúčastnil summitu Evropského politického společenství

Premiér Petr Fiala se v Kišiněvě setkal s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou, 2. června 2023.
Premiér Petr Fiala se v Kišiněvě setkal s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou, 2. června 2023.
Předseda vlády Petr Fiala se ve čtvrtek 1. června 2023 zúčastnil v Bulboace u Kišiněva summitu Evropského politického společenství (EPC), kde jednal s dalšími lídry o tématu evropské bezpečnosti. Během summitu se premiér sešel s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským či srbským prezidentem Aleksandarem Vučićem a gruzínským premiérem Irakli Garibašvilim. V pátek 2. června se český předseda vlády setkal s předsedou vlády Moldavské republiky Dorinem Receanem a prezidentkou Moldavska Maiou Sanduovou. Předmětem jednání s oběma partnery byla integrace Moldavska do EU, bezpečnostní otázky či posilování hospodářské spolupráce.

Druhý summit Evropského politického společenství se zaměřil na témata evropské bezpečnosti, energetiky, konektivity a podpory Moldavska. „Důležitý je ten samotný formát summitu, kde mají příležitost hovořit nejen politici z Evropské unie, ale i ti z ostatních evropských zemí, které např. usilují o vstup do EU. Je to důležité pro bezpečnost Evropy a pro další výzvy, kterým čelíme. Setkali jsme se 20 km od hranice Ukrajiny, kde probíhá válka. I tím dáváme najevo, že nám není lhostejné, co se v této části Evropy odehrává a dáváme tím najevo i podporu Moldavsku,“ uvedl premiér Fiala.

V rámci summitu premiér jednal i s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. „Česká vláda vytrvale podporuje Ukrajinu materiálně, finančně i politicky a dle našich sil v tom budeme také pokračovat. S panem prezidentem jsme hovořili o konkrétních možnostech podpory ukrajinské armády, včetně například pokračování výcviku ukrajinských vojáků,“ uvedl premiér.

Na setkání s předsedou vlády Moldavské republiky Dorinem Receanem a prezidentkou Maiou Sanduovou český premiér zdůraznil, že ČR stojí při Moldavsku a podporuje ho při zvládání dopadů ruské agrese proti Ukrajině. Proto Česko podpořilo vznik evropského sankčního režimu proti osobám, které jsou odpovědné za destabilizaci Moldavské republiky, a rovněž podpořilo novou partnerskou misi EU v Moldavsku, které se také budeme aktivně účastnit.

Politici jednali i o posílení spolupráce v řadě oblastí. „Máme zájem prohlubovat naši spolupráci v obranném průmyslu, české firmy mají výborné předpoklady podílet se na modernizaci moldavské armády. Moldavsko přistupuje k navyšování obranných výdajů a modernizaci ozbrojených sil, včetně protivzdušné obrany a má zájem o koupi našich radiolokátorů,“ uvedl premiér Fiala. ČR letos v srpnu plánuje otevřít kancelář přidělence obrany v Kišiněvě. Pomůže to oživit bilaterální spolupráci, nacházet nové příležitosti pro spolupráci a lépe sdílet informace o bezpečnostním prostředí v regionu.

Premiér v Kišiněvě navštívil i Hřbitov hrdinů. Mezi Ministerstvem obrany ČR a moldavskou stranou zde došlo k podpisu smlouvy o obnově památníku československých legionářů na tomto hřbitově, na kterou ČR poskytne půl milionu korun.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie