Aktuálně

7. 3. 2024 14:43

Premiér Fiala se zúčastnil slavnostního poklepání základního kamene Kampusu Univerzity Karlovy v Hradci Králové a diskutoval se studenty

Premiér Petr Fiala a ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek slavnostně zahájili stavbu nového kampusu Univerzity Karlovy, 7. března 2024.
Premiér Petr Fiala a ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek slavnostně zahájili stavbu nového kampusu Univerzity Karlovy, 7. března 2024.
Stavbu druhé etapy Kampusu Lékařské fakulty a Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové zahájil ve čtvrtek 7. března 2024 poklepáním na základní kámen premiér Petr Fiala. Následně se předseda vlády setkal se studenty Univerzity Karlovy, se kterými debatoval o výzvách ve školství, vědě a výzkumu.

„Z vlastních zkušeností dobře vím, kolik složitých jednání se musí úspěšně završit, aby se podobně rozsáhlý projekt stal skutečností. Mám velkou radost z toho, že pomoci mohla i vláda. Snadnější výstavbu klíčových stavebních projektů pro vzdělávání od začátku řadíme mezi svoje priority. Živé vědy, vývoj léčiv a biotechnologie, jsou obory, které se dnes rychle rozvíjejí a zlepšují kvalitu našeho života. Rozvoj zdravotnických či biomedicínských oborů a vzdělávání expertů, kteří v nich budou působit, je významná investice do naší budoucnosti. České univerzity zde určitě mají co nabídnout,“ pronesl premiér Petr Fiala v úvodním projevu.

Nová stavba hned v těsné blízkosti Fakultní nemocnice Hradec Králové propojí lékařskou a farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy, a vytvoří se tak prostor pro výuku 3 600 studentů. Cena výstavby přesahuje 6 miliard korun a další zhruba 1 miliardu korun bude stát vybavení objektů. Projekt je financován jak ze zdrojů Evropské unie, státu, tak z Národního plánu obnovy. „Musíme podporovat excelentní výzkum, obory jako je medicína, biomedicínské technologie, vývoj léků. To vše jsou věci, které zlepšují kvalitu života a dnes mají i strategický význam," doplnil předseda vlády.

Stavba druhé etapy Kampusu Univerzity Karlovy v Hradci Králové (MEPHARED 2) bude po dokončení v roce 2026 výjimečnou stavbou svého druhu, zajistí podmínky pro rozvoj zdravotnických oborů a umožní tak kvalitní výchovu špičkových odborníků, zejména farmaceutů, lékařů, zdravotních sester a specialistů na laboratorní diagnostiku.

Po slavnostním poklepání základního kamene se premiér Petr Fiala společně s ministrem školství Mikulášem Bekem a vedením Univerzity Karlovy přesunuli na diskusi se studenty. Ty zajímaly zejména otázky ohledně podpory vysokého školství ze strany státu, ale i zlepšení podmínek pro zahraniční studenty či výzvy pro vědu a výzkum, kterým bude v následujících letech naše společnost čelit.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie