Aktuálně

18. 4. 2012 10:53

Premiér: Nebude-li do pondělí bezpečná většina, budou předčasné volby

Přepis prohlášení předsedy vlády Petra Nečase k aktuálnímu politickému dění.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Situace se poměrně dramaticky vyvíjí. Dnes bude probíhat a samozřejmě i v dalších dnech celá řada jednání, ať již jednáních otevřených nebo zákulisních. V každém případě chci ale sdělit, že jako předseda vlády považuji za vyloučené, aby moje vláda nadále pokračovala s tím, že bude založena na spolupráci s poslaneckým klubem, jehož členem je člověk odsouzený za korupci, byť nepravomocně.

Nepřistoupím ani na to, aby vláda pokračovala a byla založena na spolupráci s poslaneckým klubem, kde sice formálně člověk odsouzený za korupci nebude, nicméně fakticky ho ze zákulisí bude řídit, tak jako řídil celou řadu věcí v minulosti.

Musím také říci, že trvá má teze, že vláda má smysl jen tehdy, bude-li schopna realizovat svůj program konsolidace veřejných financí a modernizačních reforem. To znamená, musí to být vláda, která má skutečně bezpečnou většinu.

Nebudu-li mít nejpozději do pondělka k dispozici jasnou informaci, že vláda má tuto bezpečnou většinu, je správným řešením uspořádání předčasných voleb do poslanecké sněmovny ještě v červnu letošního roku.

Nepřistoupím na žádný způsob postupné agónie této vlády zmítající se v závislosti na tom, jak se vyspí jeden nebo dva poslanci či poslankyně, žádné těsné většiny sto jedna, sto dva, nic takového nemá smysl. Vláda musím mít tah na branku, musí být schopna realizovat svůj program konsolidace veřejných financí, snižování schodku veřejných financí a realizace programu modernizačních reforem.

Žádnou podobnou agónii nepřipustím, v tom případě navrhnu své politické straně, abychom se vrátili k rychlému odstartování primárních voleb v ODS, jednání s dalšími politickými partnery o rozpuštění sněmovny a konání voleb do šedesáti dnů podle ústavy od rozpuštění sněmovny.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie