Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 10. 2023 14:27

Premiér Petr Fiala navštívil v Rožnově pod Radhoštěm firmu na výrobu čipů onsemi

Premiér Petr Fiala navštívil v Rožnově pod Radhoštěm firmu na výrobu čipů onsemi, 23. října 2013.
Premiér Petr Fiala navštívil v Rožnově pod Radhoštěm firmu na výrobu čipů onsemi, 23. října 2013.
V pondělí 23. října 2023 premiér Petr Fiala navštívil firmu onsemi v Rožnově pod Radhoštěm, kde si prohlédl výrobu a setkal se s vedením společnosti. Následně diskutoval také se žáky Gymnázia Rožnov pod Radhoštěm. Ještě před tím se zúčastnil slavnostního zahájení polygonu CEETe – Explorer v Ostravě.

Ve společnosti onsemi si premiér Fiala prohlédl výrobu čipů a EPI desek a setkal se s vrcholnými představiteli firmy. S těmi debatoval o podpoře zvažované investice společnosti onsemi do pokročilé výroby čipů na bázi karbidu křemíku. Výrobní společnost ON Semiconductor Czech Republic vznikla v roce 2003 fúzí společností TESLA SEZAM a TEROSIL. Obě uvedené společnosti byly nástupnickými organizacemi bývalého státního podniku TESLA, na jehož tradici současná polovodičová výroba navazuje.

Jednou z důležitých investic, o kterých jsem mluvil ve své vizi Restart Česka je investice do výroby čipů. Chceme, aby se u nás čipy a polovodiče vyráběly a já jsem zástupce onsemi ujistil, že je moje vláda připravena tento projekt zásadně podpořit, " uvedl premiér. 

Společnost onsemi nabízí inovativní řešení pro energeticky úspornou elektroniku, která napomáhají globálnímu snižování spotřeby energií. Společnost nabízí ucelené portfolio polovodičových součástek a řešení, která mají široké využití v automobilovém průmyslu, komunikačních technologiích, počítačové technice, spotřební elektronice, průmyslové technice, LED osvětlení, lékařské elektronice, vojenství a letectví i v aplikacích pro napájení.

Zvažovaná investice firmy onsemi vypadá velmi slibně. Po zkušenostech s přerušením dodavatelských řetězců v době covidu roste tlak na přesun výroby klíčových technologií do Evropy. V současné době se velmi snažím já i členové mojí vlády, abychom byli atraktivní zemí pro investory. Stejně tak na tom vydělá Zlínský a Moravskoslezský region, kam to přinese pracovní místa pro občany a urychlí to jeho transformaci na centrum moderních a pokročilých technologií,“ sdělil premiér. 

Se studenty Gymnázia Rožnov pod Radhoštěm se premiér bavil o tématech politiky, politologie, svých politických začátcích, ale také odpovídal na dotazy na téma školství, výhod a nevýhod přijetí eura a také o národním sebevědomí.

CEETe je centrem nové generace spojující výzkum, vývoj a tržní uplatnitelnost výsledků mezisektorové spolupráce v oblasti udržitelné energetiky, jehož cílem je transfer inovačních technologií pro zajištění energetické soběstačnosti a surovinové nezávislosti v evropském kontextu. Hlavním úkolem polygonu je ukázat možnosti, jak se vymanit ze závislosti na fosilních palivech s využitím moderních nízkouhlíkových technologií a napomoci tak regionu v jeho transformaci z regionu uhelného na region moderní a energeticky soběstačný. Moderní nízkouhlíkové technologie včetně využití energie slunce a větru, zpracování odpadu či výroby vodíku v Ostravě zdejší výzkumníci nejen vyvíjejí, ale rovnou využívají v provozu, navíc pod jednou střechou. Výstavba objektu s fotovoltaickými panely ve fasádě i tzv. zelenou stěnou stála 400 miliónů korun. Jeho úkolem je ukázat cestu pro energetickou transformaci 21.století. 

 „Mám velkou radost, že dnes otevíráme nové centrum energetických a enviromentálních technologií – CEETe. Bude na trh dodávat praktická a okamžitě použitelná řešení. Jeho vybudování je skvělým příkladem spolupráce akademické sféry, soukromého a veřejného sektoru. Lidskou vynalézavost a touhu posunovat hranice chápu jako nejdůležitější strategii v naší adaptaci na enviromentální výzvy. A to jak z pohledu životního prostředí, tak i v zájmu naší ekonomiky a konkurenceschopnosti našich firem,“ uvedl předseda vlády.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie