Aktuálně

27. 10. 2010 11:30

Premiér před poslanci obhajoval rozpočet

„Pouhé úspory vyřeší situaci státního rozpočtu na rok 2011, ale dlouhodobá konsolidace veřejných financí je možná pouze cestou reforem,“ řekl premiér v projevu ve sněmovně.

Poslanci dnes projednávají návrh úsporného státního rozpočtu pro příští rok. Předseda vlády Petr Nečas před celou sněmovnu předstoupil a vysvětlil, proč Česká republika potřebuje razantní úspory.

„Je klíčovým dlouhodobým úkolem této vlády, aby vyřešila tento strukturální deficit. To znamená, aby trajektorie vývoje veřejných financí byla nastavena tak, že v roce 2011 bude deficit státního rozpočtu maximálně 135 miliard korun a deficit veřejných financí tak nepřesáhne 4,6 % hrubého domácího produktu,“ řekl poslancům premiér a dodal, že by nejpozději v roce 2013 deficit veřejných financí měl klesnout pod 3 % hrubého domácího produktu a v roce 2016 by měl být státní rozpočet vyrovnaný. „To je klíčová premisa této vlády. To je její klíčový úkol. To je také důvod, proč předkládáme návrh státního rozpočtu v podobě, v jaké ho předkládáme,“ dodal Petr Nečas.

Vláda nejdříve spoří, poté přijde reforma

Po úsporných krocích vláda podle premiéra přijde se skutečnými hlubokými strukturálními reformami především na výdajové straně státního rozpočtu. „Pouhé úspory nezachrání naše finance. Pouhé úspory vyřeší situaci státního rozpočtu na rok 2011, ale dlouhodobá konsolidace veřejných financí je možná pouze cestou reforem,“ dodal předseda vlády.

O všech reformách bude premiér a ministři diskutovat nejenom s odbornou veřejností, ale i napříč politickým spektrem. „Jsem přesvědčený, že nastavení těchto základních parametrů těchto klíčových reforem na výdajové straně, ale i na příjmové straně státního rozpočtu, by mělo být diskutováno v širším politickém spektru a měla by být snaha naleznout širší shodu, nicméně tady chci také říci, že v určitém okamžiku někdo musí převzít zodpovědnost a tyto reformy prosazovat,“ dodal Petr Nečas a na závěr vyzval všechny poslance, aby podpořili vládou navržený státní rozpočet.

Clý projev premiéra v Poslanecké sněmovně, včetně zvukového záznamu, naleznete v související zprávě.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie