Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 12. 2016 19:14

Premiér Sobotka: Důležitými úkoly Ministerstva práce je pokračovat ve zvyšování minimální mzdy, prosadit zákon o soc. bydlení i zálohované výživné

Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou, 13. prosince 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou, 13. prosince 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterý 13. prosince 2016 setkal s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou, aby s ní bilancoval práci v jejím resortu a vytyčil priority na následující období. Mezi ty patří například další navyšování minimální mzdy, podpora pracujících rodin s dětmi a sociální bydlení. Dnešní setkání bylo jedním z posledních, které se v rámci bilančních schůzek se členy vlády konají.

Jsem rád, že se na Ministerstvu práce a sociálních věcí během tří let podařilo zrealizovat velkou část naší agendy, se kterou jsme šli do vlády. Podařilo se zrušit nefunkční a nespravedlivý druhý důchodový pilíř, prosadili jsme lepší valorizaci penzí pro seniory, zvýšili jsme příspěvek na péči o deset procent od srpna letošního roku. Pravidelně také zvyšujeme minimální mzdu.

Za důležité úkoly pro Ministerstvo práce na zbytek funkčního období vlády považuji pokračovat v sociálně odpovědné politice, prosadit novelu zákoníku práce, zákon o nemocenském pojištění, zastropování věku pro odchod do důchodu na max. 65 letech, zákon o sociálním bydlení a také zálohované výživné,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Vláda Bohuslava Sobotky se zaměřuje také na podporu rodin s dětmi. Mezi přijatá opatření v této oblasti patří zavedení porodného i na druhé dítě, zvýšení daňové slevy na dítě či podpora dětských skupin.

Z pokynu předsedy vlády vznikne ve spolupráci Ministerstva práce a sociálních věcí a ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu pracovní skupina k řešení zaměstnanosti v sociálně vyloučených lokalitách.

Úkoly pro ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou do konce funkčního období vlády:

1. Prosadit novelu zákoníku práce.
2. Prosadit zákon o nemocenském pojištění. Jde především o otcovskou dovolenou a zvýšení nemocenské pro dlouhodobě nemocné.
3. Prosadit zákon o důchodovém pojištění a zastropovat tak odchod do důchodu v max. 65 letech.
4. Vylepšit schéma valorizace penzí. Ministryně Michaela Marksová by měla přinést na jednání koaliční rady návrh komise pro důchodovou reformu na zohlednění růstu mezd ve valorizaci penzí v rozsahu 50 %.
5. Prosadit zákon o sociálním bydlení. Žádná vláda prozatím nenavrhla komplexní řešení bydlení pro lidi, kteří se potýkají s problémy.
6. Prosadit zálohované výživné. O tomto tématu by měla co nejdříve jednat vláda.
7. Vytvořit společně s nově jmenovaným ministrem pro lidská práva Chvojkou pracovní skupinu, která se zaměří na zaměstnávání lidí v sociálně vyloučených lokalitách.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie