Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 6. 2017 15:01

Premiér Sobotka: Gratuluji paní premiérce Therese Mayové k vítězství v parlamentních volbách, pevně věřím, že dojde k rychlému sestavení vlády

Gratuluji paní premiérce Therese Mayové k vítězství ve včerejších parlamentních volbách. Pevně věřím, že dojde k rychlému sestavení vlády, která bude mít jasný mandát k vyjednávání o vystoupení Velké Británie z EU a která provede zemi tímto procesem. V současné situaci považuji za klíčové, aby byla ve Velké Británii co nejrychleji obnovena politická stabilita. Ta je zásadní pro posílení bezpečnostní spolupráce v Evropě, aby mohla lépe a soustředěněji bojovat s hrozbami, jimž v současnosti čelí.

Ztráta parlamentní většiny Konzervativní strany ovšem ukazuje, že trvají pochybnosti britských občanů o dalším vztahu jejich země k Evropské unii a zejména o tom, zda rázný odklon – „hard brexit“ – je správná cesta. Mimořádné volby, které měly mimo jiné potvrdit postoj Velké Británie vůči EU, tak spíše odhalily rozpolcenost společnosti v této zásadní otázce. Ani po roce od referenda tak není zřejmé, jaká bude pozice Velké Británie při vyjednávání brexitu s EU27. Výsledek voleb může být silným impulsem pro konsensuální vyhodnocení směru, kterým se Velká Británie vydá. Proto vítám skutečnost, že ve volbách získaly ty politické strany, které s brexitem nebyly spojeny, včetně Labouristické strany Jeremyho Corbyna. V každém případě je zapotřebí, aby vyjednávání začalo co nejdříve.

Českou republiku spojují s Velkou Británií silné vazby, ať již jde o obchod, investice nebo kulturu a krajanské vztahy. V paměti zůstává podíl Čechů na obraně Británie za druhé světové války, dnes jsme spojenci v NATO. Máme tedy všechny důvody pro to, aby naše dobré partnerství i nadále pokračovalo s vládou, která vzejde z těchto voleb.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie