Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 9. 2015 18:38

Premiér Sobotka přijal generálního tajemníka NATO Stoltenberga

Premiér Sobotka přivítal generálního tajemníka NATO Stoltenberga na letišti Ruzyně, 9. září 2015.
Premiér Sobotka přivítal generálního tajemníka NATO Stoltenberga na letišti Ruzyně, 9. září 2015.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se dnes, 9. září 2015, ve Strakově akademii setkal s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem, který na jeho pozvání přijel na dvoudenní návštěvu do České republiky. Hlavním tématem jejich rozhovorů byla adaptace NATO na proměny bezpečnostního prostředí.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Premiér Sobotka s generálním tajemníkem NATO Stoltenbergem před jednáním ve Strakově akademii navštívili příslušníky amerického konvoje, který se přes Českou republiku přesouvá na cvičení NATO do Maďarska.

„Návštěvu generálního tajemníka NATO v České republice vnímám jako důležitý impuls pro zviditelnění Aliance, která se v České republice tradičně těší velkému zájmu a velké míře důvěry. Důkaz toho byla mimo jiné pozitivní reakce české veřejnosti na dubnový průjezd amerického vojenského konvoje z aliančního cvičení v Polsku a Pobaltí,“ řekl při návštěvě příslušníků konvoje premiér Sobotka.

Premiér Bohuslav Sobotka ubezpečil generálního tajemníka Stoltenberga, že Česká republika zůstane spolehlivým spojencem, který je připraven podílet se na zajišťování kolektivní bezpečnosti a nadále aktivně přispívat k širokému spektru aliančních činností. Zdůraznil, že vláda vnímá členství v NATO jako garanci a základní pilíř bezpečnosti ČR a příspěvek ČR k úsilí o zachování mezinárodního míru a bezpečnosti.

V této souvislosti přivítal generální tajemník NATO závazek vlády ČR postupně navyšovat obranný rozpočet. Bezpečnostní strategie ČR, schválená v únoru, počítá s dosažením obranných výdajů ve výši 1,4 % HDP v roce 2020.

„Informoval jsem také generálního tajemníka, že ČR se řadí mezi zastánce politiky otevřených dveří NATO, která podle našeho názoru motivuje země aspirující na členství v jejich reformním úsilí a přispívá ke stabilitě aliančního sousedství,“ řekl po jednání premiér Bohuslav Sobotka.

Premiér Bohuslav Sobotka jednal s generálním tajemníkem Jensem Stoltenbergem mimo jiné o implementaci Akčního plánu připravenosti NATO, přijatého na summitu ve Walesu v září 2014, příspěvku ČR k jeho naplňování a o přípravě summitu NATO, který se bude konat v červenci 2016 ve Varšavě. Dalšími tématy rozhovorů byly spolupráce NATO s Afghánistánem po skončení aktuální mise Resolute Support, boj proti mezinárodnímu terorismu a aktivity Visegrádské skupiny v oblasti obrany a bezpečnosti během předsednictví ČR. Na tiskové konferenci generální tajemník NATO ocenil působení armádního generála Petra Pavla ve funkci předsedy Vojenského výboru NATO, který je nejvyšším vojenským představitelem Aliance. 

Jednání se v delegaci předsedy vlády zúčastnil první místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, ministr obrany Martin Stropnický a ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. Generální tajemník Stoltenberg se v Praze setká také s prezidentem republiky Milošem Zemanem a předsedy obou komor Parlamentu ČR.

Jens Stoltenberg přijíždí na svou první návštěvu ČR poté, co se v říjnu 2014 ujal funkce generálního tajemníka NATO. Poslední návštěva generálního tajemníka NATO v ČR se uskutečnila v dubnu 2014, kdy premiér Sobotka v Praze přivítal Anderse Fogha Rasmussena.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie