Aktuálně

20. 3. 2013 19:53

Prezident jednal s vládou o zahraniční politice

Premiér spolu se členy vlády dnes seznámil prezidenta republiky s aktuálními otázkami zahraniční politiky.

Diskuse o aktuální situaci v zahraniční politice se zvláštním ohledem na evropské otázky byla hlavním tématem zasedání vlády Petra Nečase za účasti prezidenta republiky Miloše Zemana.

Bylo to velmi pracovní, korektní jednání. Vláda České republiky i já jako předseda vlády máme velký zájem na spolupráci s panem prezidentem v oblasti zahraniční politiky. Zahraniční politika je zásadním způsobem formována v pomyslném trojúhelníku mezi úřadem vlády, institucí prezidenta republiky a ministerstvem zahraničí,“ řekl k jednání premiér Petr Nečas.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Považuji za velmi cenné, že jsme si nikoliv překvapivě potvrdili to, že nadále klíčovými prioritami české zahraniční a bezpečnostní politiky bude integrace České republiky v Severoatlantické alianci a Evropské unii, že máme zájem na velmi kvalitních vztazích se všemi našimi sousedy a samozřejmě na udržení silné transatlantické vazby. Vnímáme také podobně riziko terorismu a toho, že západní svět musí proti terorismu vystupovat,“ dodal premiér.

Prezident: První návštěva bude na Slovensko a pak do Rakouska

Prezident vládu informoval o svém chystaném podpisu takzvaného eurovalu při příležitosti návštěvy předsedy Evropské rady José Manuela Barrosa. Druhým tématem byl boj proti mezinárodnímu terorismu. „Jednání bylo věcné a troufám si tvrdit i přátelské, a že v jeho průběhu se v podstatě nevyskytly žádné konfliktní body, což je dobře,“ řekl prezident Miloš Zeman.

Vláda dostala také informaci o první návštěvě prezidenta na Slovensku, kterou uskuteční začátkem dubna. Po 20. dubnu se pak Miloš Zeman chystá do Rakouska. „Poprosil jsem jednotlivé ministry a především ministra průmyslu o případné podněty pro tuto návštěvu,“ dodal prezident.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie