Aktuálně

9. 5. 2008 12:06

Prezident republiky Václav Klaus vetoval zákon o střetu zájmů

Jde o poslanecký návrh zákona, vůči kterému svůj nesouhlas původně vyjádřila i vláda. Přestože byl komplexním pozměňovacím návrhem v Poslanecké sněmovně upraven, i teď má základní nedostatky.

Prezident republiky Václav Klaus využil své pravomoci dané čl. 50 Ústavy České republiky a vrátil dnes 9. května 2008 Poslanecké sněmovně zákon přijatý dne 22. dubna 2008, kterým se mění zákon č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů, který mu byl postoupen dne 25. dubna 2008.
Prezident republiky napsal předsedovi Poslanecké sněmovny Miloslavu Vlčkovi dopis, ve kterém své rozhodnutí zdůvodnil:
Novelu zákona považuji za nesystémovou, nedomyšlenou, nepřehlednou, málo srozumitelnou a svými důsledky jdoucí proti soukromí nemalého počtu bezúhonných občanů naší země. Navíc je již teď jasné i zákonodárcům, že zákon bude muset být velmi rychle novelizován.
Jde o poslanecký návrh zákona, vůči kterému svůj nesouhlas původně vyjádřila i vláda. Přestože byl komplexním pozměňovacím návrhem v Poslanecké sněmovně upraven, i teď má základní nedostatky.
Senát návrh zamítl velmi výraznou většinou, a to zejména proto, že – aniž by si to předkladatelé i poslanci uvědomili – zákon způsobí, že oznámení o majetkových poměrech budou nuceni podávat i ředitelé základních a středních škol a řada dalších osob, které nejsou veřejnými činiteli v klasickém slova smyslu. Zvláště paradoxní je to v souvislosti s tím, že z dopadu této novely byli naopak výslovně vyjmuti vedoucí představitelé univerzit a vysokých škol. Mimo zákonnou úpravu tohoto typu se touto novelou dostávají i soudci a státní zástupci.
Problémem je i nebezpečí zpětného účinku, který závisí na dni vyhlášení zákona ve Sbírce zákonů. Pokud začne platit před 30. červnem 2008, bude se tato novela týkat i období roku 2007. Bude se tak týkat i těch, kteří v současném znění zákona zahrnuti nejsou a nemohli s ním počítat (nemusejí mít k dispozici potřebné doklady, atd.). Není rovněž jasné, co budou muset udělat ti, kteří oznámení o majetkových poměrech ohledně roku 2007 na základě minulé verze zákona již podali. Novela neobsahuje žádná přechodná ustanovení.
Tyto, i další důvody, které by bylo možné dále rozvíjet, mne vedou k naději, že Poslanecká sněmovna toto mé veto nepřehlasuje.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie