Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 1. 2009 13:00

Putin: "Dokázali jste nemožné"

Ruský premiér Vladimir Putin ocenil operativnost, s jakou se český premiér a předseda Rady EU Mirek Topolánek chopil řešení sporu o obnovení dodávek plynu. Aktualizováno.

ČTK dnes citovala ruskou zpravodajskou agenturu ITAR-TASS, podle které premiér Ruské federace výrazně ocenil kroky premiéra a předsedy Rady Evropské unie Mirka Topolánka. "Dokázali jste nemožné," uvedl Vladimir Putin v reakci na vyřešení rozporu mezi ukrajinským prezidentem Viktorem Juščenkem a premiérkou Julií Tymošenko. Vladimir Putin poděkoval českému protějšku za operativnost, s jakou se chopil řešení problému.

Rychlá reakce České republiky jako předsedické země podle Vladimira Putina představuje jistotu, že nezbytných dohod bude nakonec úspěšně dosaženo.

"Dohodli jsme se, že zástupci Gazpromu budou na ukrajinském území, a Naftogazu na ruském území," uvedl Mirek Topolánek. Umožnění zahraničního monitorování tranzitu přitom představuje podmínku Ruské federace pro obnovení dodávek plynu do Evropy.

Dokument o monitorování dodávek plynu do Evropy byl v Moskvě podepsán

Po mnohahodinovém jednání premiéra Mirka Topolánka s předsedou vlády Ruské federace Vladimirem Putinem ministr průmyslu a obchodu Martin Říman a ruský vicepremiér Igor Sečin v Moskvě podepsali dokument o vytvoření kontrolního mechanismu. Ten umožní monitorování tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu.  Vladimir Putin naznačil, že jakmile začne monitorovací systém fungovat, budou dodávky plynu do Evropy obnoveny. Premiér a předseda Rady Evropské unie Mirek Topolánek je v tuto chvíli na cestě do Kyjeva, kde by měl být dokument podepsán ukrajinskou stranou.


vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie