Aktuálně

23. 8. 2011 17:01

Reforma vysokého školství má přinést diverzifikaci systému

Vláda ve středu projedná cíle reformy vysokého školství.

Materiál, který na středeční schůzi vlády předloží ministr školství Josef Dobeš, má za cíl představit průběh reformy vysokého školství. Představit má také již uskutečněné dílčí reformní kroky či připravovaná strategická opatření.

Dokument vychází zejména z vládního programového prohlášení, ve kterém si kabinet Petra Nečase reformu vysokého školství stanovil jako jednu z priorit. Navazuje také na Národní program reforem ČR, který schválila vláda letos v dubnu. Některé připravované kroky se v tomto programu již promítly. Průběh a cíle reformy vysokého školství je vychází mimo jiné také z Rámce strategie konkurenceschopnosti, který připravila Národní ekonomická rada vlády.

Reformní kroky v oblasti vysokého školství jsou rozděleny na legislativní a nelegislativní. Jedním z klíčových opatření je například příprava nového zákona o vysokých školách a zákona o finanční pomoci studentům. Důležitými kroky jsou také úpravy ve způsobu financování vysokých škol, jejichž cílem je klást důraz na větší důraz na kvalitativní ukazatele. Ministerstvo školství připravuje do budoucna také řadu dalších dílčích opatření a programů, mimo jiné na podporu právě kvality a excelence ve vzdělávací činnosti.

Jedním z nejdůležitějších cílů reformy by měla být diverzifikace vysokoškolského systému, a to jak institucionální, tak programová. Umožnit má pak lepší profilaci studentů podle nejvhodnějšího zaměření. Návrh by měl zajistit i dosažení vyšší otevřenosti a kvality v různých oblastech činností.

Reforma vysokého školství má za úkol přispět také k větší sociální rovnosti v přístupu k vysokoškolskému vzdělání, a to včetně rovného přístupu mužů a žen. Zákon o finanční pomoci studentům je pak předpokladem pro zavedení školného na vysokých školách, které by se mělo týkat všech studentů veřejných vysokých škol počínaje akademickým rokem 2013/2014. Podle plánů ministerstva školství vzroste díky školnému odpovědnost vysokých škol za organizaci a kvalitu akademických činností.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie