Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 5. 2011 9:25

SFŽP zvýší počet kontrol programu Zelená úsporám

Státní fond životního prostředí zvýšil počty kontrol plnění jednotlivých žádostí o dotaci v programu Zelená úsporám.

Kontroly mají prokázat, že cílem žadatelů jsou skutečně úspory energií. Jsou také současně jednou z podmínek závěrečné bilance celého programu. Zároveň vychází ze smluv s kupci emisních kreditů.Zelená úsporám - ilustrační obrázek

Dosud uskutečněné kontroly upozornily na stavební projekty, které kromě drobných pochybení vykazují i známky možného podvodu. Fond je hodlá řešit jak ve spolupráci s příjemci dotací, tak ve spolupráci s finančním úřadem či orgány činnými v trestním řízení.

Zintenzivnění kontrol začalo před několika týdny. Došlo k sestavení kontrolních týmů, které mají v plánu do příštího roku provést několik tisíc kontrol. „Již od počátku letošního roku počítáme s tím, že se bude tým postupně posilovat. V kontrolách jde především o to, abychom zjistili, že dotace byly opravdu vynaloženy na úspory energií a provedení těchto opatření je v souladu s předloženou projektovou dokumentací,“ uvedla prozatímní ředitelka Státního fondu životního prostředí Radka Bučilová.

Žadatelé, kteří realizace provedli dle projektů, se výsledku kontrol podle Radky Bučilové nemusejí obávat. V opačném případě hrozí žadatelům částečné či úplné krácení dotace.

Tímto bych ráda vyzvala všechny žadatele, aby věnovali velkou pozornost při provádění opatření a pečlivě si kontrolovali, zda realizované úpravy plně souhlasí s projektem,“ varuje prozatímní ředitelka SFŽP.Státní fond životního prostředí - logo

Pochybení lze rozdělit do několika stupňů závažnosti, a to od drobných přehlednutí, která lze řešit úpravou nebo doplněním, až po různá podezření z manipulace v projektu nebo tepelně technickém posouzení, která vykazují známky možného podvodu.

O dalším postupu při řešení nejzávaznějších deliktů chce podle výsledků většího počtu kontrol rozhodnout ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Nelze je podle ministra tolerovat na úkor řádně provedených projektů a jejich seriózních žadatelů. „Pokud budou některé projekty vykazovat známky podvodu, pak musíme tyto důsledně řešit s orgány činnými v trestním řízení,“ říká ministr Chalupa.

Státní fond životního prostředí bude při řízení o špatně provedených projektech nebo podvodech postupovat přesně v souladu se správním řádem a příslušným zákonem. Získané peníze z kontrol budou využity na uspokojení současných žadatelů (rodinných domů a obytných budov) a dále případně i na veřejné budovy. „Kontroly jsou jedním ze čtyř pilířů dofinancování chybějícího rozpočtu,“ připomíná ministr životního prostředí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie