Aktuálně

16. 9. 2023 20:34

Strakova akademie se na Den dárců kostní dřeně zbarvila do červena

Strakova akademie se na Den dárců kostní dřeně zbarvila do červena, 16. září 2023.
Strakova akademie se na Den dárců kostní dřeně zbarvila do červena, 16. září 2023.
Třetí zářijová sobota je tradičně Světovým dnem dárců kostní dřeně. Svátek se každoročně slaví ve více než 50 zemích světa jako poděkování všem dárcům krvetvorných buněk. Jeho cílem je také zvýšit povědomí veřejnosti o významu registrů dárců a život zachraňujících transplantací. Strakova akademie se u této příležitosti zbarvila večer v sobotu 16. září 2023 do červené barvy.

Nasvícení sídla Úřadu vlády ČR se uskutečnilo ve spolupráci s Institutem klinické a experimentální medicíny (IKEM), který provozuje Český registr dárců krvetvorných buněk, jeden ze dvou českých registrů dárců kostní dřeně. Tím druhým je Český národní registr dárců dřeně v Plzni. Oba registry vznikly na počátku 90. let minulého století a sdružují přes 150 tisíc dárců.

Darování kostní dřeně je jedinou možností záchrany pro pacienty s různými poruchami krvetvorných buněk, jako je například leukémie. Přestože se počty registrovaných dárců neustále zvyšují, stále se bohužel nepodaří pro každého čtvrtého pacienta najít vhodného dárce. I proto je nezbytné řady dárců neustále rozšiřovat, aby se zvýšila pravděpodobnost, že pacient vhodného dárce najde.

Když se podaří vhodného dárce najít, úspěšnost terapie se pohybuje mezi 60 a 80 % u dospělých pacientů a od 70 do 90 % u dětí. Registrovat se mohou zájemci ve věku od 18 do 40 let (v případě plzeňského registru jen do 35 let), kteří jsou v dobrém zdravotním stavu, neprodělali v minulosti žádné závažné onemocnění, neužívají pravidelně léky (výjimkou je antikoncepce a léky na sezónní alergie) a váží více než 50 kg.

Více informací o registrech

Český registr dárců krvetvorných buněk: 
https://www.darujzivot.cz/

Český národní registr dárců dřeně: 
https://registr.kostnidren.cz/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie