Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 12. 2015 15:59

Tiskové prohlášení předsedy vlády B. Sobotky k dnešnímu setkání ústavních činitelů na Pražském hradě

Dnešní setkání nejvyšších ústavních činitelů ČR k otázkám zahraniční a bezpečnostní politiky ČR bude již třetím takovým setkáním v letošním roce. Jsem rád, že se podařilo ustavit tento pravidelný formát, který je velice užitečným nástrojem koordinace zahraničních aktivit prezidenta republiky, členů vlády a obou parlamentních komor. Účinná koordinace zahraniční politiky nám umožňuje lépe prosazovat naše zájmy v zahraničí.

Na dnešním setkání prodiskutujeme plán našich zahraničních cest pro rok 2016 i připravovaných doprovodných podnikatelských misí. Chceme se zaměřit také na přípravu druhé poloviny předsednictví ČR ve Visegrádské skupině a přípravu pro nadcházející summit NATO, který se uskuteční v červenci 2016 ve Varšavě.

Z aktuálních zahraničněpolitických a bezpečnostních otázek se budeme věnovat zejména problematice migrace, jednání se zúčastní také ministr vnitra. Považuji za důležité, aby ČR nadále konstruktivně přispívala k tomu, aby se Evropská unie zaměřovala na řešení příčin migrace a řízení migračních toků. Za klíčové považuji zachování schengenského prostoru, dodržování jeho pravidel a ochranu vnější hranice EU, ale také aktivní úsilí o stabilizaci zdrojových regionů migrace a podporu státům v těchto regionech, které poskytují uprchlíkům útočiště či leží na hlavních migračních trasách. Od počátku migrační krize jsme říkali, že je potřeba řešit problémy co nejblíže ke kořenům.

Česká republika je v tomto ohledu aktivní. Podporujeme státy čelící migrační vlně při budování potřebné infrastruktury a usilujeme o zlepšování životních podmínek lidí, ať už prostřednictvím příspěvků na aktivity EU (Svěřenecký fond pro Afriku, Svěřenecký fond MADAD), OSN (např. UNHCR, UNICEF, Světový potravinový program), humanitárních organizací i formou bilaterálních pomocí.  S ohledem na mezinárodní vývoj je potřeba, aby se naše humanitární pomoc v budoucnu ještě zvýšila. Předpokládám, že se na potřebě české angažovanosti shodneme a že dokážeme zajistit dostatek zdrojů na to, aby ČR fungovala jako zodpovědný a solidární člen světového společenství.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie