Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 11. 2007 12:10

Turecký premiér: Naše vztahy jsou bezproblémové

Na Úřadu vlády se uskutečnila tisková konference u příležitosti oficiální návštěvy předsedy vlády Turecké republiky.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan poděkoval během tiskové konference za vřelé a přátelské přijetí v Česku ve spojenecké a přátelské zemi. Ve své řeči zdůraznil, že Turecko vnímá Českou republiku jako spojence a partnera, neboť jak uvedl, sdílíme společné hodnoty a máme podobné cíle. "Vztahy mezi Českem a Tureckem jsou založeny na tomto pevném základě," řekl předseda vlády .

Vděk tureckého premiéra patřil především pětileté podpoře Turecka v přístupových jednání do EU.

Při hodnocení vzájemných vztahů host našeho premiéra mimo jiné uvedl, že mezi našimi zeměmi nepanuje žádný problém a vzájemné vztahy jsou zcela bezproblémové. Dále se turecký předseda vlády věnoval ekonomické spolupráci, kterou hodnotil jako velmi zdařilou a poznamenal, že současným úkolem bude dostat ji do ještě lepších čísel. Citoval některé údaje: ekonomická spolupráce v roce 2000 dosáhla obratu 260 milionů dolarů a v letošní polovině roku dosahuje již obrat jedné miliardy dolarů. Podle očekávání by tato částka měla koncem roku činit miliardu a půl.

Oba premiéři také hovořili o lokálních a světových událostech. "S radostí jsme zjistili, že se naše názory na mír a stabilitu ve světě z velké části překrývají," konstatoval v závěru své řeči na tiskové konferenci premiér Turecké republiky Recep Tayyip Erdogan.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie